Körforgás.

A Pillangók völgye, azaz a Petaloudes Valley Rodosz nyugati részén található, kb. 25 km-re a várostól. A völgy több ezernyi pillangónak ad otthont, mégpedig a rodoszi csíkos medvelepkének (Euplagia quadripunctaria rhodosensis). A lepkék minden évben az esős időszak elmúltával jelennek meg kb. május végén. Ilyenkor szinte az egész tájat beborítják a színes szárnyak.

Az esős időszak alatt a pillangók a mediterrán partvidék bozótjaiban élnek és hernyó alakban levelekkel táplálkoznak. A nedves hetek elmúltával bebábozódnak, majd kirepülnek a lepkék. Ahogy megérkezik a száraz szezon, a pillangók elvándorolnak, éjjel repülnek, nedvességet keresnek, a vízforrásokat követve jutnak a völgybe.

Fotó: Karelj/Wikimedia Commons

A lepkéket tulajdonképpen a keleti ámbrafa édes aromája vonzza. Amint elérik az úticéljukat, óriási számban gyengéden letelepednek a fák törzsére, a sziklákra és minden egyéb felületre.

10,000 Butterflies - Jersey Tiger Moths are resting on an Oriental Sweetgum tree trunk

A pillangók az egész nyarat a hűvös, nedves völgyben töltik. Augusztus végén-szeptemberben szaporodnak. A nőstények néhány esetben akár 25 km-nél is többet repülnek azért, hogy biztonságos, sötét helyre tegyék a petéiket, elsősorban bokrok, növények közé. Ezt követően a nőivarú lepkék elpusztulnak.

Fotó: placerating.com

A kis pillangók tavasszal kelnek ki és elözönlik a környéket. Júniusra már elérik a kifejlett méretüket. A hőmérséklet és a fák illata visszacsalogatja őket a völgybe, így ismétlődik meg újra és újra a ciklus.

Paros 2014

Sajnálatos módon a völgy látogatható, a forgalom és az emberi beavatkozás azonban nem tesz jót az élőlényeknek. A pillangók kizárólag abból a zsírból élnek, amit még hernyóként szedtek fel és raktároztak el. A turisták tapsolása, fütyülése, zajongása rendkívül zavarja őket, gyakran megszakítják a pihenésüket és felreppennek. Ez a plusz aktivitás pedig rengeteg energiát követel tőlük, amit nem tudnak újra megszerezni, így számos pillangó idő előtt veszti életét.