Káprázatos tradíció.

Nguyen Thi Thu egyike annak a még néhány megmaradt művésznek, akik gyakorolják a tradicionális vietnámi művészi gyümölcsfaragást: elképesztő virágokat készít papaya gyümölcsből.

A nő 15 éves korában vált szenvedélyes gyümöcsfaragóvá, miután az 1980-as években népszerű egzotikus gyümölcsszobrászati tanfolyamra az ő szülei is jelentkeztek. A lányt lenyűgözte a tradicionális művészet, de ezt követően 15 évre Oroszországba került, ahol nem tudott ennek a hobbijának hódolni, a sok munkája miatt sem és azért sem, mert nem jutott zöld papayához. Mindenféle zöldséggel és gyümölccsel próbálkozott, de semmi sem tudta számára a papayát pótolni.

2009-ben került vissza Hanoiba, ahol azonnal felvette a fonalat és újra a papayák művésze lett.

Thu szerint az erre a célra kiválasztott papayagyümölcsnek a következő kritériumnak kell megfelelnie: sima, sötétzöld héj, hosszúkás alak, keménység. A faragás előtt az asszony félbevágja a gyümölcsöt, hideg vízbe áztatja egy órára, hogy a nedvét eltávolítsa, majd ezt követően egyszerű szerszámokkal: késsel, ollóval fogpálcikával dolgozik. Végül ételszínezéket visz fel ecsettel, így tökéletesíti őket.

Az évek alatt Nguyen Thi Thu magától tanult meg különféle virágokat faragni, a kankalintól kezdve a lótuszon át a vízililiomig és pünkösdirózsáig, de a kedvence az egyik legbonyolultabban elkészíthető virág, a krizantém.

Egyetlen virágot megalkotni 45-60 percbe telik, a dizájn bonyolultságától függően.

A nő gyakran úgy alszik el, hogy azon agyal, milyen virágot készíthetne legközelebb és amint felkel reggel, nekilát megvalósítani. Megszállottan farag, akár hajlani 3-4-ig is. Több mint 3000 krizantémfajta létezik a világon, így, ha egész életében csak farag, akkor sem fogja tudni mindegyiket elkészíteni papayából.

Fotó: Vietnamnet

Thu azt ajánlja, hogy az elkészült virágokat hűtőben tartsuk, mert így tovább megőrzik a friss kinézetüket, ha pedig kitesszük őket, ne közvetlen napfényre kerüljenek. A vietnámi művésznő különféle tartósítószerekkel is kísérletezik, hogy meghosszabbítsa az egzotikus műalkotások élettartamát.

Műveit különféle kiállításokon mutatja be, de megrendelésre is készülnek darabok. Thu emellett oktat is Hanoiban, hogy a hagyományos művészeti ág fortélyait továbbadja.