Tökéletes lenyomat.

A Chicago-i Művészeti Intézet egyik szárnya, valamint a Phoenix Művészeti Múzeum különleges gyűjteményt tár a látogatók elé: apró, miniatűr szobácskákat mutatnak be. A rendkívül részletesen kidolgozott, élethű lakásbelsők Narcissa Niblack Thorne (1882-1966) kezét dicsérik: ő volt a tervezőjük, megálmodójuk és részben alkotójuk is (a munkák egy részét kézművesekkel végeztette). Az Indiana államban született hölgy akkor kezdte az ici-pici bútorokat és berendezési tárgyakat gyűjteni, amikor Európában és a Távol-Keleten utazgatott.

Az apró szobák rendkívül hűen ábrázolják a belsőépítészeti megoldásokat, lakásbelsőket a 13-20. század közti időszakból Amerikából, Európából és Ázsiából. Számos szoba még korhű szőnyeget is kapott, ezeket Thorne maga varrta-szőtte, kifejezetten az adott helyiségbe.

Thorne legismertebb munkái felsőosztálybeli angol, amerikai és francia otthonokat mutatnak be. Hihetetlen aprólékos, precíz makettek ezek, amiket fenntartani és tisztítani is csak speciális eszközökkel lehet: finom csipeszekkel, pamutkorongokkal.

Noha ezen mini szobácskák előállítása rettenetesen időigényes és drága volt, Thorne sosem keresett pénzt a szobák eladásával, készítésével.  Férje halála után, 1946-ban egy nagyértékű ingatlant örökölt, ami lehetővé tette számára, hogy a munkájára fókuszáljon. Végül azonban a diorámák és árnyékdobozok készítése felé fordult, miután nem talált kellően képzett munkaerőt.

Narcissa Niblack Thorne 1966-ban halt meg, Chicago-ban. Munkáinak többsége ebben a városban látható, mintegy 68 szoba a százból, de a londoni Victoria és Albert Múzeum is bemutat néhány darabot.

Képek: Wikipedia, Joe Orman, Art Institute of Chicago