Ezerarcú természet.

Ha valaki szereti feszegetni a határokat, akkor a japán művész, Azuma Makoto épp az. A ’Fagyott virágok’ elnevezésű projektjével arra ösztönöz minket, hogy különböző perspektívákból szemléjük a virágokat, miközben azok szerkezete és textúrája drasztikus változásokon megy keresztül.

Az elképesztő mű tető alá hozására még 2018-ban került sor. A szabadtéri virágkötészet csúcsát jelentő installáció felépítésére a Hokkaido szigetén elhelyezkedő Notsuke félszigeten került sor, mégpedig úgy, hogy a művész a kompozícióra vizet folyatott mindaddig, amíg az meg nem dermedt.

Makoto nem először kísérletezik, a munkái során gyakran kerülnek reflektorfénybe a virágok, a műveket pedig sokszor olyan helyekre, beállításokkal tervezi, amelyek jóval túllépik a megszokott kereteket. Ismert projektjei voltak azok, amikor egy bonsai fácskát helyezett futurisztikus ökoszférába, virágkompozíciókat süllyesztett az óceánba, jégkockába fagyasztott egész csokrokat, sőt, még az űrbe is küldött virágokat

Ezzel a performansszal pedig a jeges körülmények közé tett virágok változó életét kívánta bemutatni. Azt a helyet, ahol a fagyos tervek megvalósultak, gyakran a ’világvégének’ is nevezik, a képeket elnézve akár azt is hihetnénk, hogy valahol a sarkvidéken járunk.

Lenyűgöző fehérség, havas táj szolgálnak hátterül, miközben a megfagyott virágkompozíció ragyogó színei éles kontraszttal hívják fel magukra a figyelmet. Tökéletes bemutatása ez a folyamatosan változó, ezerarcú, mégis szépséges természetnek.