Alzheimer-kórban és demenciában szenvedő embereknek hozták létre az alternatív valóságot.

Hogewey olyan falu, ahol a segítségre szoruló emberek hétköznapi életet élhetnek úgy, hogy közben vigyáznak rájuk. A falu közel 160 lakosa számára olyan körülményeket biztosítanak, ami leginkább emlékezteti őket a betegségük előtti életükre. 250 ember dolgozik a településen: orvosok, nővérek és ápolók gondoskodnak a betegekről különböző szerepek mögé bújva.

Minden megtalálható a faluban, ami egy átlagos helységről elmondható. A betegek átlagosan élhetik a mindennapjaikat úgy, hogy nem igazán vannak tudatában, pontosan mi zajlik körülöttük. Aki az arisztokraták életét élte korábban, annak személyzetként vannak jelen az ápolók, aki hétköznapi módon élt, annak segítőkész szomszédok képében jelennek meg a gondozók. Az ajtókon nincsenek zárak, a gondozottak kedvükre sétálgathatnak a faluban vagy mehetnek el különböző programokra úgy, hogy folyamatosan felügyelet alatt állnak. Bolt van, de nem használnak pénzt, és az eladó is egy nővérke.

Annak ellenére, hogy ez egy alternatív valóság, mégis jobban élnek ott az emberek, mintha egy otthonba kerültek volna. Megmaradt az illúziójuk, hogy önálló életet élnek, így nem érzik magukat sem tehernek, sem kiszolgáltatottnak.

Mindez ráadásul kormányzati és helyi forrásokból jöhetett létre, mert egy sokakat érintő problémára kerestek megoldást. A hollandoknak nem ez az első jó ötletük, a többi nemzet is követhetné a példájukat…

Nyitókép: inquirer.com

Forrás: wikipédia