Fogyasszunk több hüvelyest!

Egészségesebb szív, kevesebb daganatos megbetegedés, hosszabb élet: akár 13 évvel többet élhetünk, ha odafigyelünk a tányérunkra!

A nagy, kiterjedt étrendi tanulmányok gyakran nem szolgálnak jól hasznosítható következtetésekkel, hiszen minél nagyobbak, annál több tényezőt tartalmaznak és annál nehezebb beazonosítani a valóban számító faktorokat.

Most azonban érdekes adatok láttak napvilágot: egy nagy kiterjedésű metaanalízis kimutatta, hogy ha egy 20 éves nő a finomított gabonákat hüvelyesekre és teljeskiőrlésű gabonákra cseréli, valamint növeli a hal és diófélék fogyasztását, akár 10 plusz évet is nyerhet, míg egy férfi esetében 13 év is lehet ez a hosszabbítás.

Hozzátartozik a teljes képhez, hogy ezek a tanulmányok nem vették figyelembe a tápanyagbevitelt, a kalóriabevitelre fókuszáltak.

A fogyasztási szokások elemzése alapján elmondható, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás közelít az optimálishoz. Azonban más fontos ételekből, így például teljeskiőrlésű gabonákból, hüvelyesekből diófélékből messze elmarad a szükséges bevitel. pedig a feldolgozott és finomított gabonafélék helyett utóbbiakat kellene nagymértékben fogyasztani, mert ezek a táplálékok összetett szénhidrátokban és rostokban gazdagok, márpedig a rostoknak óriási hatásuk lehet a hosszútávú egészségünkre.

Érdemes tehát a rizst vagy a tésztát értékesebb köretre: lencsére, babra cserélni, amelyek nem csak szénhidrátforrást jelentenek. A finomított gabonáknál elveszik a lényeg: nem találunk korpát, csírát és egyéb olyan értékes gabonarészeket, amelyek nem azonnal emészthetők. A táplálék nem marad sokáig ép ahhoz, hogy megérkezzen a vastagbélbe, ahol a baktériumok fermentálják és rövid szénláncú zsírsavakat, például butirátot állítanak elő. Márpedig ez a folyamat létfontosságú, a gyomor-bél traktus és az immunrendszer egészsége szempontjából és figyelembe véve a bél mikróbák hatását a mentális egészségünkre, a szellemi jólétünkre is kihatással van.

A tanulmányokban vannak kritikus pontok: javaslatok szerint a feldolgozott húsfélék és vöröshúsok fogyasztását is minimalizálni kell. Ugyanakkor spanyol és lengyel kutatók szerint a csökkentés nem jár egészségügyi előnyökkel, ráadásul a bennük található B 12-vitamin és vas is indokolja fogyasztásukat. A tanulmányból nem derül ki, hogy mindemellett mennyi testmozgás javasolt és az sem, hogy a résztvevők mennyi időt töltenek ülőmunkával.