Jótékony zümmögés.

Skóciában nyitotta meg a kapuit az Egyesült Királyság első méhterápiás hotele. Európa keleti felén, például Ukrajnában vagy Szlovéniában már évek óta népszerűek az apiterpiás lehetőségek, de most úgy tűnik, hogy nyugaton is egyre többen rajonganak a zümmögésért.

Az apiterápiás pihenőhelyen fából készült házak várják a vendégeket, az épületek külsején pedig méhkaptárak helyezkednek el. A méz aromája és a méhek döngicsélése állítólag gyógyító hatással bír a légzőszervi megbetegedésekre.

Charlotte Blacker üzletasszony Szlovéniában próbálta ki az apiterápiát és valami hasonlót szeretett volna megvalósítani a Monarchyle Mhor Hotelben is, ahol dolgozik. Szerencsére a tulajdonos, Tom Lewis támogatta az ötletet, hogy a méhekkel harmóniában dolgozva megteremtsék ezt a különleges élményt.

Összesen 6 méhkas, bennük 60 ezer méh került elhelyezésre az erdei tisztásban helyet kapó házikók fapadlója alatti rekeszekben. A beporzók szabadon jönnek-mennek a saját bejáratukon keresztül és állítólag nem jelentenek veszélyt az emberekre. Nem csak egy egész éjszakás alvást lehet itt foglalni, de akár egy 45 perces kezelést is.

A méhszárnyak által okozott rezgések pozitív energizáló hatással bírnak, nyugtatnak és segítik az idegrendszer működését.

A mézzel, valamint az egyéb méhészeti termékekkel való gyógyítás összefoglaló neve az apiterápia. Az elnevezés egy ismert magyar származású amerikai orvoshoz, dr. Beck Bódoghoz köthető, aki elsőként nevezte így: a méhek latin neve appis, ehhez tette hozzá a görög terápia szót.

Az apiterápia használja a méhcsípés, a virágpor, a propolisz, a méhpempő, a méhkenyér, a viasz és a kaptárlevegő jótékony hatását is a gyógyításhoz.

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kaptárlevegős kezelések is. Ilyenkor a 30 fok körüli, kaptárlevegőjű szobában pihennek a gyógyulni vágyók (a méheket rostszövettel választják el). Ez segít a légzőszervi betegségek, tüdőfibrózis, asztma, hörgőgyulladás vagy a melléküreg-gyulladások esetén, de az allergia, reumás megbetegedések vagy neurodermitisz tünetei is javulhatnak tőle. Ajánlják migrén kezelésére és a keringés javítására is. A módszer teljesen fájdalommentes, antiallergén, ismert mellékhatása sincs.