Generációkkal szerettette meg a túrázást.

Bár tanárként diplomázott, végül nem az iskolában, hanem a televízión keresztül tanított: Rockenbauer Pál nemzedékeknek mutatta meg a természetjárás szépségét. A fájdalmasan korán, 54 évesen elhunyt televíziós szerkesztő, rendező 1979-ben milliókat ületett a képernyő elé, amikor a kiváló szakemberekből, lelkes kollégáiból álló csapatával végigjárta a kéktúrát. A ‘Másfélmillió lépés Magyarországon’ fogalommá vált, a sorozat 1996-ban Magyar Örökség díjat kapott.

Rockenbauer Pál 1987-ben távozott az élők sorából. Sírja kedvenc túrahelyén, a Mecsek déli lábánál, a zengővárkonyi szelídgesztenyésben található. A vörösmárvány kőtömbbel jelölt sírhely most méltóbb környezetet kapott. – adta hírül a Magyar Természetjáró Szövetség.

A Rockenbauer Pál születésének 90. évfordulója alkalmából megrendezett emlékév eseményeihez csatlakozva a Magyar Természetjáró Szövetség, a Hosszúhetényi Turista Egyesület, a Mecsekerdő Zrt., valamint Zengővárkony Önkormányzata közreműködésével újult meg a sír környezete. A nyughely mellett ezentúl új pad várja a megemlékezőket, valamint új tájékoztató tábla, ami a kegyeleti koszorúk tartósabb elhelyezését is segíti.

A sírhely a Rockenbauer Pálról elnevezett Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán található, az emlékévhez kapcsolódóan pedig egyedi bélyegzési lehetőség is várja a túrázókat az információs táblán elhelyezett bélyegzővel. A Zengővárkonyi Önkormányzattal közösen a Hosszúhetényi Turista Egyesület öt túrából álló programsorozatot szervezett, amelynek minden túrája Zengővárkonyhoz kapcsolódik.

Forrás: www.mtsz.org