Tárolás okosan.
Aki előre gondolkodik, annak nem okoz gondot a szobafogság, vagy ha valamiért néhány napig nem tud kimozdulni a lakásból. Csak kinyitja a mélyhűtőt, és máris tud ételt varázsolni az asztalra. Az viszont nem jó, ha csak gyanús állagú zacskókat és tönkrement élelmiszereket halászhatunk ki a mélyhűtőből.
Ezért fontos tudnunk, hogy melyik élelmiszer mennyi ideig tárolható minőségi romlás nélkül a fagyasztóban. Mindent feliratozzunk, mert néhány zacskóról és dobozról később nem lesz egyszerű eldönteni, hogy mit is rejt és mikor is került be a ládába!
Nézzük, mit ajánlanak a szakértők!
Nyers hús
- A darált marha-, pulyka-, disznó-, bárány- és borjúhúst legjobb 3-4 hónapon belül felhasználni.
- Steak, karaj és egész húsok: ezek 6-12 hónapig megőrzik a minőségüket. Az aprólékok 4-6 hónapig, az egész húsok 4-12 hónapig a legjobbak, de mindenképpen ellenőrizzük őket a felhasználás előtt.
- Baromfi: egyben akár egy évig is megőrzi a minőségét, darabokban kb. 9 hónapig.
- Hal: az optimális minőség érdekében a zsíros halakat (tonhal, lazac) 2-3 hónapon belül fogyasszuk el. A soványabb halakat (tőkehal, lepényhal) 6 hónapig tároljuk.
Zöldségek és gyümölcsök
A legtöbb zöldséget és a nem citrusféle gyümölcsöt 8-12 hónapig tárolhatjuk a fagyasztóban. A citrom is fagyasztható, de extra előkészítést igényel. A zöldségeket célszerű blansírozni, mielőtt a fagyasztóba kerülnek (rövid ideig forró vízbe dobni).
Levesek, chili, pörköltek, rakott ételek
Ezek a vegyes, zöldséggel, hússal, tésztával készült ételek általában 2-3 hónapig állnak el.
Általános maradékok
- Főtt húsok: 2-3 hónap
- Pizza: 1-2 hónap
- Csirkefalatok: 1-3 hónap
- Gofri, palacsinta: 1 hónap
A fagyási égés akkor történik, amikor az étel vízmolekulákat veszít. Ilyenkor jégkristályok képződnek, amelyek a leghidegebb helyre vándorolnak. A fagyasztó falára kiülő jég valójában az ételből származó víz megfagyva.
Az apró jégkristályok nem feltétlenül jelentenek gondot, a fagyás során ez egy kívánatos jelenség. A gyors fagyás a legpraktikusabb, ilyenkor kis kristályok képződnek. Ha a fagyás lassabb, akkor nagyobbak a kristályok és az anyag textúrája is kedvezőtlen változáson megy keresztül. A nagy kristályok pedig megváltoztatják az étel színét és kiszárítják, veszít minőségéből. Bár továbbra is ehető, romlik az íze, textúrája, minősége.
Így kerüljük el a fagyási égést
Ügyelünk arra, hogy a fagyasztó hőmérséklete ideális legyen (-18 °C).
A bekerülő ételeket szorosan záródó zacskóba, dobozba tegyük, így megőrzik a nedvességüket és nem érintkeznek oxigénnel.
Ha lehet, vákuum segítségével zárjuk a tárolókat.
Minél tovább marad valami a fagyasztóban, annál kitettebb a fagyási égésnek. Ezért fontos, hogy amikor a hűtőbe nézünk, azokat a zacskókat vegyük ki először, amelyek a legrégebb óta vannak ott.
Ne pakoljuk túlságosan tele a fagyasztót. Csak annyi terméket tegyük be, ami 24 órán belül megfagy.