Nyári élmény.

Kezdjük egy tévhit eloszlatásával: nem csak a fiatalok és vékonyak mehetnek ki a strandra! Nem számít, ha valaki nem modellalkat vagy már elmúlt 60, 70, esetleg 80 is. A part ugyanis nem egy divatbemutató színtere. Bátran bújjunk fürdőruhába, senki nem fog megbotránkozni azon, hogy egy idősebb ember is élvezi a vizet és a napsütést. Szerencsére még akadnak olcsó vagy ingyenes partok a vizeink mentén, ahol egy pokróccal, naptejjel és bőséges folyadékkal felszerelkezve élvezhetjük a nyarat.

Miért jó az egészségünknek, ha strandra megyünk?

Friss levegő vagyunk

Mennyivel kellemesebb ez, mint a nagyváros szennyezett levegője. A legszerencsésebb persze az, aki a tengeri sós levegőhöz jut, de a folyópartok, tópartok mellett is zöldebb a környezet és tisztább a levegő.

D-vitaminhoz jutunk

Szomorú, de sajnos tény, hogy a legtöbb felnőtt nem tölt elég időt a szabadban, így nem jut elegendő D-vitaminhoz sem. Mivel idősödve egyre érzékenyebbé válik a bőrünk a napsütésre, inkább nem merészkedünk ki nyáron az utcára, a kertbe. Megéri azonban, ha begyűjtjük a kellő mennyiségű D-vitamint a napfényből. Egyre nyilvánvalóbb, hogy ez a vitamin hozzájárul az immunrendszerünk erősítéséhez, a hiányát a tanulmányok összefüggésbe hozták már a depresszió, daganat, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség, magas vérnyomás és vérszegénység kialakulásával is.

Kiszabadulunk a zajból

A modern kor embere folyamatosan zajban él. Már észre sem vesszük a buszok, autók, repülők, kütyük, jelzőlámpák, háztartási készülékek sípolását, pittyegését, berregését, dudálását. Bár a strand sem csendes, mégis másféle zajokat hallunk: a hullámokat, a vizet, a gyerekek nevetését, a vidám duruzsolást. Az egyenletes hangok megnyugtatnak és akár el is álmosítanak.

Társaságra lelhetünk

A strandon könnyű szóba elegyedni, ismerkedni. Új barátokat szerezhetünk, ismeretségeket köthetünk. Egyre többen állítják, hogy a hosszú élet titka a mentális jólét, a kapcsolódások, vagyis az, hogy mennyi ember vesz minket körbe, mekkora közösségi háló tart meg bennünket.

Végre nem a TV-t nézzük

Nincs mit szépíteni ezen: a legtöbb idős embernél éjjel-nappal folyik a háttérben a TV. A rengeteg TV-zés magányossá tesz, állandóan túlterheli az idegrendszert, függőség alakul ki a készüléktől. Éppen elegendő időt töltünk képernyők és monitorok előtt, ne habozzunk pár órára megszabadulni tőlük!