Bizonyára sokan elgondolkodtak azon, vajon egy hőszivattyús szárítógép milyen előnyöket hordozhat magában? A Törökországban gyártott és az európai háztartási gép piacát is meghatározó BEKO az energiahatékony berendezések fantasztikus választékát kínálja. Termékpalettája közül választhatunk a hőszivattyús technológiával kialakított gépek között, hogy tökéletes szárítási eredményt biztosítson, miközben alacsonyan tartja az energiaköltséget. Az alábbi cikkünkben erről lesz szó és a BEKO típusáról, hogy hozzájáruljunk a legmegfelelőbb termék megvásárlásához.

Tökéletes szárítógép egészségünk védelmére

Ha a ruhaneműt a szobában hagyjuk száradni, az kényelmetlen és időigényes lehet – különösen a nagy háztartások esetében. A szakértők szerint még egészségügyi kockázatot is jelent az allergiára, asztmára és szénanáthára hajlamosak számára, mivel megemeli a levegő nedvességtartalmát. Ez poratka kialakulásához vezethet, amelyet senki sem szeretne otthonában. Egy jó szárítógépnél ilyen nem fordulhat elő.

Milyen elven működnek a hőszivattyús szárítógépek?

A hőszivattyús szárítógép forró levegő segítségével szívja fel a nedvességet a ruhákból, hogy a mosás után megszáradjon. Miután ez a levegő áthalad a dobon, átmegy az elpárologtatón, amely eltávolítja a nedvességet, amelyet kondenzátor összegyűjt és egy tartályban tárol. A maradék levegőt újra felmelegítik, és visszaküldik a dobba, hogy újra induljon a ciklus, és folytatódjon a ruhák szárítása.

Az időjárás nem befolyásoló tényező

Nem mindig lehet megjósolni hazánk időjárását, különösen ősszel/télen, ezért ez a berendezés a megbízhatóbb választás. Ráadásul sok időbe telik, amíg a ruháink kint megszáradnak, nem ideális, ha az utolsó pillanatban kell kimosni és szárítani a ruhadarabokat (pl., ha nyaralás előtti este szeretnénk pakolni). Ha nagy adagokat kell megszárítani minimális idő alatt, a hőszivattyús szárítógép sokkal gyorsabban szárítja meg a ruhákat, mintha felakasztanánk őket.

A hőszivattyús szárítógépek gyorsabbak

Azok számára, akik városi lakásokban élnek külső tér nélkül, a ruhanemű szárítása nehéz lehet – hacsak nem szeretnénk otthon minden radiátorra, függönykarnisra, illetve az ajtóra akasztani a ruhákat! Ebből kifolyólag van értelme ennek a háztartási gépnek, a BEKO DS-8439 TX típusa 8kg ruha szárítására alkalmas és közel 150 ezer forintért beszerezhető a hazai online boltokban.

A forradalmi AquaWave® technológia

Maga a kifejezés a ruhák hullámszerű mozgatását jelenti a dobban a kíméletesebb kezelés érdekében. A szárítás során a készülék megterhelheti a ruháinkat. Ezt küszöböli ki az AquaWave® rendszer hajlított ajtóüvege és egyedi kialakítású lapátjai, amelyek a dobban hullámszerű mozgásra késztetve óvatosan kezelik a ruhaneműt miközben javítják a szárítási teljesítőképességet. Ha a későbbiekben valaki dicséri a ruháinkat, akkor nyugodtan elmondhatjuk, hogy egy „régi rongy” is milyen újszerű állapotba került ezzel az eljárással.

A gép működése közben fellépő problémák

A BEKO saját kutatása szerint a megkérdezettek jelentős százaléka jelezte, hogy a folyamat során nagyon minimális hiba szokott megjelenni. A leggyakrabban a szárítási érzékelővel kapcsolatos a baj, amely az összes jelentett hiba alig 10 %-a.

A dob belsejében lévő páratartalom-érzékelők leállítják a programozást, ha azt észlelik, hogy a ruha száraz. Ám a különböző anyagokból készült és súlyú, különböző sebességgel száradó ruháknál a pamut és műszál vegyes tartománya megtévesztheti a gépet, hogy minden száraz.

A szövettípusok szétválasztásával és a túltöltés elkerülésével segíthetünk a készüléknek. A pamut

szintetikus anyagtól való szétválasztása a leghatékonyabb eredményt nyújtja. De a nagyobb otthonokban ez nem biztos, hogy reális. Ha több dolgot, például törülközőt és takarót külön szárítjuk, akkor nincs gond a szárítógép tevékenysége során, ezért a kisebb és könnyebb ruhák jobb eséllyel száradnak majd hatékonyabban.