Közös alkotás.

Norvégiában elképzelhetetlen a mézeskalács nélküli karácsonyozás. Nem pusztán az otthonokban száll a sülő édesség finom, fűszeres illata, de az egyes közösségek is közös alkotásba kezdenek.

1991 óta minden évben az ovisok, az iskolások, a helyi vállalkozások és ezernyi önkéntes segítségével készül el a világ legnagyobb mézeskalács városa Bergenben. A Pepperkakebyen névre keresztelt alkotás tető alá hozásában tényleg minden kis és nagy kéz részt vállal. Aprócska házak, helyi nevezetességek, vonatok, autók, csónakok és jellegzetes épületek elevenednek meg az asztalokon. Sőt, még egy vonat is kanyarog a mézeskalács házikók között.

Fotó: Marit Hommedal/EPA/NTB/MTI

A Pepperkakebyen mézeskalács város nem az egyetlen hatalmas fűszeres település Norvégiában, számos más városkában is készítenek hasonlót.  Sőt, nemcsak ott, hiszen például nálunk is sülnek a mézesek, elegendő a geresdlaki életképre gondolnunk. Azok a norvégok is, akik messzire kerültek hazájuktól, tartják a hagyományokat, így például Duluth-ban, Minnesota államban is megalkotják saját mézeskalácsaikat a norvég gyökerekkel rendelkező amerikaiak.

Fotó: Marit Hommedal/EPA/NTB/MTI

A Pepperkakebyen általában november közepétől látható december végéig, a bevételt pedig minden esetben jótékonysági célokra fordítják.