Gyerünk mozogni!

Elméletben mindenki tudja, hogy a mozgás, a séta, a kirándulás egészséges, de a gyakorlatban sajnos már kevesebben indulnak neki. A friss levegőn, a fák között végzett gyaloglás nem csak az izmainkat dolgoztatja meg, de a tüdőnknek és a mentális állapotunknak is jót tesz.

A világ több országában ezért az orvosok már zöldben való kiruccanást is felírhatnak egy újabb pirula helyett.

Új-Zélandon például a projekt 15 éve alatt 15%-kal sikerült az állami egészségügyi rendszerre nehezedő terheket csökkenteni.

Nagyszerű hír, hogy mostantól hazánkban is elérhető a Zöld recept – elsőként a Hegyvidéken. A Hegyvidéki Önkormányzat ugyanis csatlakozott a Zöld Környezet és Egészség nemzetközi projekthez, amelynek kettős célja a zöldinfrastruktúra fejlesztése és az emberi egészség védelme. A program keretében vezették be a Zöld receptet, ami pont olyan, mint egy hagyományos recept, csak épp gyógyszer helyett mozgást ír fel az orvos. A projektben az önkormányzat mellett helyi szak- és háziorvosok, terapeuták, a kerület szociális és kulturális intézményei is részt vesznek, de a kitűzött célok megvalósítását együttműködő partnerként a Sas-hegyi Természetvédelmi Terület és Látogatóközpont is támogatja.

Az 1957 óta védett Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület egyedülálló szigetként áll Budapesten. A sziklákkal tarkított zegzugos lejtői megőrizték számunkra a jégkorszakok és azok közti felmelegedések természeti emlékeit. Ez az országos jelentőségű védett természeti érték rengeteg érdekes élőlényt őriz.

A Sas-hegyi Látogatóközpont Zöld recepttel 100 Ft-os regisztrációs jeggyel látogatható, de a gyógyulni vágyók akár vezetett körtúra keretében is felfedezhetik a terület különleges élővilágát. A túra hossza: 850 méter, nehézségi foka: könnyű, időtartama legalább 1 óra.

A túrákon Zöld recepttel való részvételhez előzetes regisztráció szükséges a sashegy@dinpi.hu címen.

További információ: www.dunaipoly.hu