Temesvárról Triesztbe.

Illy Ferenc 1892-ben Temesváron született, magyar asztalos apa és német nemzetiségű anya gyermekeként. Temesváron nőtt fel, itt végezte az általánost, majd a szakiskolát is.

Fotó: Wikipédia

1914-ben besorozták az osztrák-magyar hadseregbe, több fronton harcolt. Amikor a háború véget ért, Triesztben maradt, megnősült, feleségül vett egy olasz zongoratanárnőt. Kakaó-, valamint kávékereskedéssel és pörköléssel foglalkozó cégeknél dolgozott, itt támadt az az ötlete, ami a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző vákuum (légmentes) csomagolás feltalálásához vezetett. A pörkölt kávéhoz speciális dobozokat használt, így az hosszabb távon megőrizte aromáját és illatát.

Illy Ferenc módszerének titka az volt, hogy nagy nyomás alatt a kávéban levő oxigént nitrogénnel helyettesítette, így a frissen pörkölt kávé eredeti állapotában konzerválódott.

1933-ban megalapította a cégét, az Illycafét, ami a mai napig is működik, a harmadik generációs leszármazottak kezében van. 1935-ben Illetta névvel levédte találmányát, a világ első automata eszpresszó kávégépét, ami egy forró gőzzel működő kávéautomata volt. Az Illetta a mai korszerű presszógépek elődjének tekinthető, amellyel az olasz presszókávét készítik.

Fotó: Sergio D’Afflitto/Wikimedia Commons

A vállalkozást később fia, Ernesto vitte tovább, de Ferenc maga is egész életét a kávé és az eszpresszó tudományos kutatásának szentelte. Felhalmozott tudását nemzetközi tudományos szervezetekben, publikációkban osztotta meg. 1956-ban hunyt el Triesztben az olasz presszó magyar atyja.

Forrás: hungarikum.hu