Egy nagyszülő egy valódi cinkostárs, egy minden téren kedveskedő, az unokájának a legjobbat akaró, az égről a csillagokat is lehozó családtag, aki sok szempontból pozitív hatással lehet a gyermek fejlődésére és személyiségére egyaránt. Ugyanez viszont fordítva is igaz, ugyanis egy tanulmány kimutatta, tovább élnek azok a nagymamák és nagypapák, akik sok időt töltenek az unokákkal.

Mit ad a gyermeknek egy jó nagyszülő–unoka kapcsolat?

Egy megfelelő kapcsolatból a sok élményen túl számos más dolgot is kap a gyermek. Hiszen egyrészt korán megtanulja, hogy édesanyján és édesapján kívül más is van, akiben megbízhat, ráadásul szoros kapcsolatot is kiépíthet vele. Lesz majd később például olyan probléma, amelyről szívesebben számol be a nagyszülőnek, ami hatalmas előnyt jelenthet számára a mindennapok során. Nem beszélve arról, hogy mindenhez lesz egy állandó cinkostársuk, hiszen mama és papa szíve sokkal könnyebben meglágyul, ha még az “utolsó csúszdázás” után is maradnak a játszótéren, ha eggyel több gombóc fagyit kaphat a megszokottnál vagy éppen a takarodó után még párnacsatázni támad kedve a gyerkőcnek. Sőt, a nagyszülők sokszor bevonják olyan hétköznapi programokba is a kicsiket, amelyekre talán otthon nincs is lehetőségük. Ilyen lehet a közös sütés-főzés, a kerti munka, az állatok ellátása vagy akár olyan kézügyességet fejlesztő feladat, mint a kukoricamorzsolás. Ezzel pedig egy színes és tartalmas, élményekkel teli gyermekkor alapjait teszik le, ahol minden egyes családtaggal más dolog miatt nagy élmény időt tölteni. Mindez egyrészt befolyásolja a gyermekek pszichológiai fejlődését, hatással van a szociális életükre, valamint növeli a biztonságérzetüket is. Ezeknek pedig hatalmas hasznát veheti majd később az óvodában, iskolában vagy akár egyéb olyan társaságban, ahol családtagok személyes jelenléte nélkül kell helytállnia. Nem beszélve arról, hogy ha van egy olyan ember, akire az anya és az apa szívesen rábízzák a gyereket és a kicsi is szívesen tölt időt a társaságában, akkor nekik is jut egy kis idő a kikapcsolódásra. Sőt, ha megvannak a megfelelő alapok, sokszor a kamasz gyerekek is jó szívvel közelednek a nagyszülők irányába, hiszen bennük jellemzően nyugalomra és elfogadásra, nyitottságra találnak.

A nagyszülőknek is hatalmas előny, ha sok időt tölthetnek az unokával

Tény, hogy egy kiegyensúlyozott unoka-nagyszülő viszonynak rengeteg pozitív hatása van az idősebb generáció szempontjából is. Hiszen mind a fizikai, mind pedig a mentális állapotot képes mindez megváltoztatni. Egy német felmérés szerint ugyanis azok a nagyszülők, akik rendszeresen vigyáznak az unokájukra, sokkal tovább élhetnek, mint akik kevésbé veszik ki a részüket mindebből.

A kutatás több mint ötszáz, 70 év feletti idős embert ért el Berlinben. Voltak közöttük olyanok, akik gyakran gondoskodtak az unokáikról, de olyanok is, akik nem találkoztak gyakran gyermekeik utódjaival. Sőt, olyanokat is megkérdeztek, akiknek nem voltak unokái. Ezt követően 1990 és 2009 között kétévente megvizsgálták a szóban forgó idős emberek egészségügyi állapotát és arra a következtetésre jutottak, hogy akik rendszeresen vigyáztak gyermekekre, azok, 37%-kal tovább éltek, mint a másik két csoportba tartozó nők és férfiak. Hiszen ha van valaki, akiért érdemes élni, emellett pedig mind fizikai, mind pedig a mentális jelenlétet maximálisan igényli, akkor az bizony képes hosszú ideig fiatalon tartani az embert.

Vagyis a fentiekből egyértelműen kiderül, hogy mindenképpen pozitívum az, ha sok időt tudnak együtt tölteni a nagyszülők az unokákkal. Így egy kiegyensúlyozott, boldog gyermeknek hosszú életű, egészséges nagymamája és nagypapája lehet. Ennél nagyobb kincset pedig nem is kívánhatna az ember.

A bejegyzést köszönjünk a Lyamar.hu gyerekruha áruháznak.