Mert valljuk be, szenvednek, sokszor látványosan.

Amikor a férfi testhője felkúszik 37 fok fölé és folyni kezd az orra, szinte a végrendelete írásába fog, de minimum papot hívat. Vagy sámánt. Vagy ügyeletet. Vagy az anyukáját. Vagy valakit, aki végre megszabadítja a szenvedéseitől.

Mindeközben a nő, ha a testhője felkúszik 39 fok fölé és alig kap levegőt, bevesz egy lázcsillapítót, kitömi a zsebeit zsepivel és teszi tovább a dolgát.

Ez persze kissé sarkított álláspont, de bizony létezik a férfinátha, ami könnyedén leteríti a teremtés koronáit, sokkal inkább, mint a nőket. De miért?

A kutatók régóta foglalkoznak a kérdéssel, nem véletlenül. Persze könnyű legyinteni, hogy azért, mert az erősebb nem mégsem erősebb, mert nyafkák, mert nincsenek hozzászokva, mert alacsony a fájdalomtűrő képességük, de a válasz a biológiában keresendő.

A témában a legmeggyőzőbb tanulmány azzal magyarázza a jelenséget, hogy a férfiak szervezetében kevesebb az ösztrogén. Ez az a hormon, ami segít a nőknek féken tartani a vírus szervezeten belüli szaporodását, osztódását.

Ebből arra következtettek, hogy a férfiak szervezete gyengébb immunválaszt ad, mert kevesebb antitestet termel, így súlyosabb tüneteket produkál, és komolyabb szövődményekkel is néznek szembe.

Szóval lehet, hogy rosszabbul érzik magukat és nehezebben is viselik, legyünk hát velük egy kicsit elnézőek!

Forrás: the bmj