Az internet segítségével már otthonunk kényelméből is vásárolhatunk.

Ahhoz, hogy ne járjunk pórul, kellő körültekintéssel kell kezelnünk az online vásárlást. Sajnos a csalók a világhálón sem tétlenkednek, de némi tudással felvértezve elkerülhetjük a kellemetlen csalódásokat. A következőkre fontos odafigyelni, hogy biztonságosan tudjuk intézni a virtuális térben a bevásárlást:

Csak megbízható oldalról szabad vásárolni!

Az ilyen oldalakkal fel lehet venni a kapcsolatot, általában feltüntetnek cégnevet és székhelyet is, aminek szintén könnyen utána lehet nézni. Sokat segíthetnek az írott vélemények, továbbá érdemes elolvasni az Általános Szerződési feltételeket, hogy tudjuk, milyen feltételekkel lehet vásárolni az adott helyről.

Az oldal biztonságosságának egyik jele, ha a beírt honlap neve előtt egy kis lakat van. Ez jelöli, hogy rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, tehát csak az adott oldallal kerülünk kapcsolatba, nem kerülnek ki az adataink harmadik félnek. A legtöbb böngésző jelzi is, ha olyan oldalra tévednénk, ami nem rendelkezik ezzel; ne hagyjuk figyelmen kívül ezt az értesítést!

Az Árukereső példáján keresztül megmutatjuk, hogyan néz ki egy ellenőrzött oldal:

Nem szabad bedőlni a túl ígéretes ajánlatoknak!

Értjük ezalatt a valóságtól elrugaszkodott hirdetéseket. Ha mondjuk egy amúgy 100 ezer forint értékű mosógépet több tízezer forinttal olcsóbban ajánlanak újonnan, gyanakodhatunk, hogy valami nem stimmel. Bizonyos akciók keretében jutányos áron juthatunk a különböző termékekhez, de ne menjünk túl az ésszerűség határain! Érdemes az árak összehasonlítására is szánni időt, ugyanis forgalmazónként jelentős árkülönbség lehet.

Használjunk megfelelő jelszót!

Nem minden oldal igényel regisztrációt a vásárláshoz, de ahol ez szükséges, használjunk erős jelszót. Az 123456 nem az! A nagybetűt és számot is tartalmazó szavak vagy rövidke mondatok válhatnak be a legjobban, amit persze meg is kell jegyeznünk!

Ne mentsük el a bankkártyák adatait!

A legtöbb böngésző felajánlja a mentés lehetőséget, de érdemes inkább újra és újra beírni, rászánva azt a kis időt, minthogy illetéktelen kezekbe kerüljenek valaha is ezek a szenzitív információk.

Persze sok helyen nem muszáj bankkártyával fizetni, lehet előreutalással, vagy átvételkor készpénzzel kiegyenlíteni a számlát.

Az előreutalásnál a mobil aláírás segíti a biztonságunkat.

Készpénzes utánvétnél viszont számolhatunk 400-500 forint közötti plusz kezelési költséggel.

Figyeljünk a számlázási és szállítási címre is!

Ha ez a két adat eltér egymástól, mindenképpen tüntessük fel, ezzel elkerülhető, hogy a csomagunk rossz helyre érkezzen. Így a magunk és a futárszolgálat életét is megkönnyíthetjük!

A fentiekre odafigyelve valóban kényelmessé válik a számítógép előtti vásárlás!