Tonnányi hal.

A világháló rejtette lehetőségeket egyre több dél-ázsiai település fedezi fel. Az egész falura főző szakácsokat bemutató csatornák hihetetlen népszerűségre tettek szert: a Village Food Secrets YouTube csatornát 3,5 millió, a Village Cooking csatornát 15 millió feliratkozó követi.

Különleges utazás ez: a felvételeken egy csapat nő és férfi készít tradicionális fogásokat, vidéki, egyszerű, falusi környezetben. Miközben a hatalmas lakomák készülnek, a falusiak is munkalehetőséghez jutnak, képességeik is fejlődnek, emellett vállalkozási ismeretekkel is gazdagodnak.

Az étkezés és a főzés összeköt. Bangladesben sincs ez másként, ahol a lehetőségek bővülését jelentik az egyedülálló főzőműsorok.

Delwar Hussein, az AroundMeBD vállalkozás kiötlője jelenleg 50 embert foglalkoztat a videókészítések során. Az óriási adagokat: a vízibölényt, a sült currys tilápiát és a gigantikus zöldséges egytálételeket gyerekek és felnőttek százainak szolgálják fel.

A világ legszegényebb részein megbízható, gyors internetkapcsolat gyakran csak az internet kávézókban van. Ezért Hussein minden héten 6-12 órás buszúttal érkezik meg Shilmuria faluból Dhaka fővárosba, ahol az unokatestvére által üzemeltetett kávézóban szerkeszti és tölti fel a fantasztikus ételek készítéséről készült felvételeket.

Khan és Hussein először nem is az ételek köré akarták felépíteni a médiacégüket, hanem Dhaka színes és zajos utcáit szerették volna bemutatni. Végül egy piknikkel váltottak témát, de akkor még nem gondoltak arra, hogy mekkora lehetőség rejlik a főzés-étkezés témakörében. Őket is meglepte, hogy milyen sok feliratkozó érkezett, amikor felkerült az első ilyen anyag.

A videók készítéséhez nagy mennyiségben vásárolnak alapanyagot, a szomszédos falvakat is ellátják az ételekkel. Havonta csak halakra kb. 3500 dollárt (kb. 1,3 millió Ft) költenek. Már felszerelést is tudtak vásárolni a bevételekből: például panoráma drónt, kamerákat. 50 embert foglalkoztatnak, közülük 17-en nők. A munkásoknak orvosi ellátást is biztosítanak és erdőtűz esetén a megrongálódott házak javítását, pótlását is segítik.

A műsorok a turizmust is fellendítik ezekben a régiókban. Mielőtt a felvételekbe pillantunk, nem árt tudni, hogy ez a fajta sütés-főzés meglepő, netán sokkoló lehet egy európai szem számára. Az asszonyok legtöbbször csupasz kézzel dolgoznak, és gyakorlatilag mindent étellé varázsolnak, akár egy darab ponyván is, vagy bármin, ami elérhető.