Mert az élet az apró csodákból áll.

Talán senkit sem lep meg, hogy a japánoknak külön szavuk van a virágokban történő gyönyörködésre. A ’hanami’ szó szerint azt jelenti „virágnézés”, noha leggyakrabban a sakura, azaz a rózsaszín virágú cseresznyefák virágünnepét értik alatta. A hagyomány még a 8. századra vezet vissza, a Nara-korba, amikor az emberek még a szilvafák virágzásáért vonultak utcára, de az azt követő évszázadokban a cseresznye tört előre a népszerűségi listán.

A hanami egy főnév, de egy ige is, maga az ünnep, és az a tevékenység is, amikor kimegyünk a virágokban gyönyörködni.

Fotó: Izo

Ez lehet egy egyszerű séta a szirmot bontó fák alatt, vagy egy kis ejtőzés a parkban, esetleg egy családi piknik hétvégén. Leggyakrabban az utóbbit jelenti a hanami: a családok, barátok, munkatársak összegyűlnek és pikniket, ünnepséget tartanak a virágtengerben. Egy kis étel, némi ital, jókedv, feltöltődés. A gyönyörködés nem korlátozódik nappalra, az esti hanami külön nevet kapott: ’yozakura’ idején a hangulatot lámpások, speciális kivilágítás, a fény és a sötétség játéka fokozza.

Fotó: Amidst the Beauties of Springtime – Dwarf Cherry Trees at Omuro Gosho Temple 1904 / Prints and Photographs Division, Library of Congress/Public Domain

Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű dolog a hanami! Segítségével észrevehetjük az élet apró örömeit, a természet szépségét, a fák nélkülözhetetlenségét. Ünnepeljük a növényeket, a virágokat, az életet!

Fotó: Yukikae4B


Címke: ünnep