Ne pánikoljunk, védekezzünk.

A szúnyogok az egész világon jelen lévő, igencsak kellemetlen rovarok. Többezer különböző fajuk van, hazánkban ezek közül kb. 50 él. A nőstény szúnyogok azok, amelyek megcsípik az embert és az állatokat is, hogy egy kis mennyiségű vért igyanak. A peterakásukhoz ugyanis fehérjére és vasra van szükségük. Miután kortyoltak a vérünkből, keresnek némi állóvizet, pocsolyát, és abba teszik a petéket. A vízben megy végbe az egyedfejlődés, a petéből lárva lesz, majd báb, végül kifejlett imágó. A hímek kb. 7-10 napig élnek, a nőstények néhány hétig. Néhány nőstény még hibernálódni is képes télre, így akár hónapokig húzhatja.

Milyen egészségügyi problémákat okozhat a szúnyogcsípés?

Noha a legtöbb szúnyogcsípés ártalmatlan (és csak kellemetlen viszketést okoz), akadnak esetek, amikor ennél súlyosabb következménnyel jár a zümmögő rovar támadása.

 • viszkető duzzanatok – ez az immunrendszerünk válasza a szúnyog nyálában található anyagokra. Általában 1-2 nap alatt elmúlik, de van, amikor nagyra duzzad és véresre vakarjuk.
 • akár allergiás reakciók is felléphetnek, hatalmas hólyagokkal, sőt még anafilaxiás sokk is, ami egy rendkívül súlyos allergiás reakció, életveszélyes állapot, azonnali orvosi segítséget igényel.
 • a szúnyogok betegségeket is terjeszthetnek, noha ezek többsége tünetmentesen lezajlik. Néhány esetben azonban súlyos formát ölthetnek. Ezek a kórok leginkább Afrikában, és a trópusi területeken terjednek. A klímaváltozás miatt azonban újabb területet hódíthatnak meg a melegkedvelő szúnyogok, így elképzelhető, hogy a jövőben más területeken is komolyabb gondokat okoznak majd. Az Európában jelentett esetek többnyire behurcoltak – a betegek korábban más országokban jártak, ott csípte meg őket a szúnyog.

Milyen betegségeket terjeszthet a szúnyog?

 • chikungunya: egy vírusos betegség, amely főleg magas lázat, izomfájdalmat okoz. Ugyan néhány esetet már jelentettek Európából, szerencsére nagyon ritkán fordul elő súlyos lefolyás.
 • dengue: ez a vírus is magas lázat, fejfájást, izomfájdalmat, hányást okozhat. Néhány hét alatt gyógyulnak meg teljesen a betegek, akik szerencsére még szintén csak elvétve fordulnak elő az öreg kontinensen.
 • malária: a rettegett betegség a trópusi országokban tarol. Súlyos tüneteket okoz: magas lázat, hidegrázást, akár életveszélye is lehet. Nálunk nem kell tartani a megjelenésétől.
 • nyugat-nílusi vírus: ez a vírusfertőzés gyakran tünetmentesen, vagy enyhébb szimptómákkal zajlik. Néhány nagyon ritka esetben megtámadja az agyat és akár életveszélyt is előidézhet.
 • zika: a vírus gyakran nem okoz tüneteket, vagy enyhe szimptómák léphetnek fel: láz, ízületi fájdalom. Ami igazán veszélyes, hogy magzatkorban fertőzve kisfejűséget okoz.  Magyarországon nem kell tartanunk tőle.

Hogyan előzhető meg a szúnyogcsípés?

 • használjunk riasztószert, ha kültérre megyünk. A legjobb, ha a környezetbarát és bőrbarát készítményt választunk. Ezek nem csak hatékonyak, de biztonságosan is alkalmazhatók. Sokan az illóolajokra esküsznek (pl. citromfű, menta, eukaliptusz).
 • öltözzünk fel. Nem véletlenül mondják, hogy viseljünk hosszú ujjú inget, hosszú szárú nadrágot, zoknit. A szúnyogok a vékony anyagon keresztül is csípnek, érdemes a ruházatot is befújni riasztószerrel.
  legyen a lakásunk szúnyogbiztos. Tegyünk fel szúnyoghálót a nyílászárókra!
 • szabaduljunk meg a tenyésztőhelyektől – ne álljon a víz napokig az ereszben, esőgyűjtőben, kutyatálban, virágcserepekben, madárfürdetőben sem! Mindig töltsünk inkább friss vizet.
 • ha utazást tervezünk, tájékozódjunk. Nézzünk körbe, hogy az adott országban milyen, szúnyog által terjesztett betegségek fenyegetnek, és ha lehet, kérjünk védőoltást, vagy gyógyszert megelőzésként.