Indiában a memóriajavításra használják.

A kislevelű bakopát (Bacopa monnieri) kecskefűnek, vízi izsópnak vagy indiai néven brahminak is nevezik. A trópusokon, Kínától a Karib-tengerig igen elterjedt. Főként Ázsiában ismert régóta a gyógyhatásáról, mint ájurvédikus növény.

Az évelő, lágyszárú növény hajtásai enyhén felfelé állóak vagy csüngőek is lehetnek.

Fotó: Blu-Blumen

15 cm-nél magasabbra nem nő, és a mi klímánkon nem bizonyul télállónak. Vastag húsú, szőrtelen, lekerekített csúcsú levelei hasonlóak egy pozsgáséhoz. A levelekből készül a brahmi kivonat, nagyon keserűek. Nyár folyamán hozza kis fehér, vagy halványkék virágait. A virágok tölcsér alakúak, 5 szirmúak és kellemes illatot árasztanak.

Eredeti élőhelyén a mocsaras területeken vizek közelében nő.

Elviseli a sós és az édes vizet egyaránt. Trópusi származása miatt meleget és nagyon világos helyet igényel, min. 20°C-os hőmérsékletet, így nálunk elsősorban szobanövényként jöhet szóba. Nyáron azonban egy cserépben, dézsában vagy a kertben is nevelhetjük. Nagyon nedves, humuszban gazdag talajt igényel. Alkalmas dézsában mini-tavakhoz, vagy melegvízű akváriumokba. Itt a hajtások a víz alatt és felett is növekednek, és 30°C-ig tűrik a meleget.

Ha magról szeretnénk nevelni, fűthető üvegházra vagy radiátorra tehető lapra van szükségünk, mivel a magok csak magas hőmérsékleten csíráznak. Gyógynövényeknek szánt, vagy palántanevelő földbe vessük a magokat, és finoman nyomjuk be őket. Kb. 14 nap múlva bújnak ki az első magoncok.

A bakopa gondozása egyszerű, csak a földjét kell nedvesen tartani. A zavaró hajtásokat le lehet vágni és meg lehet gyökereztetni. A rendszeres vágás serkenti a növekedést is.

Hazánkban a bakopa nem telel át, csak ha világos, meleg helyre visszük.

A legjobb számára egy napsütötte fürdőszoba, hiszen ebben az időszakban is nedvesen kell tartanunk a földjét!

A brahmi levelei egész évben szedhetőek, de a téli időszakban ajánlott kímélni a növényt. A kis leveleket frissen vagy szárítva használják. A fellógatva megszárított hajtásokat porrá törhetjük, őrölhetjük is, ezt követően sötét, száraz helyen tároljuk a fűszert.

A bakopa népszerűsége egyre nő, jelenleg mint „szuperétel” és „öregedést gátló növény” fut.

A benne található anyagok (különösképpen a szaponinok) többhetes kúra során a szellemi és fizikai teljesítőképességet növelik (az energiaitalokban is megtalálható a brahmi-kivonat), és pozitív hatást gyakorolnak a stresszre, szorongásra, depresszióra is.

Az ájurvédikus orvoslásban hagyományosan a memória és a tanulási képességek javítására, a demencia és a kognitív hanyatlás megelőzésére használják. Általában por vagy tea formájában kerül forgalomba. Orvosi felügyelet nélkül azonban hosszabb ideig vagy nagyobb dózisban nem alkalmazható. A kávé fokozza a hatását, túlreagálhat rá a szervezet.

A friss, zsenge brahmi leveleket saláták fűszerezésre vagy kenyérre kenhető krémek ízesítésére szokták használni. Nagyon keserű, ezért csak kicsit adjunk az ételhez!

Amennyiben túl sötét helyre kerül, hajlamos a növény szára rothadni. Tápanyagok hiányára nem érzékeny, és kártevője sem ismert.