Terápia.

A különféle korlátozások mindenkire nagy terhet rónak, de talán legrosszabb helyzetben az idősotthonok lakói vannak. Ők még nehezebben viselik a bezártságot és szeretteik hiányát. Éppen ezért próbálnak a gondozók minden lehetőséget megragadni, ami felvidítja és kizökkenti a szeniorokat a nehéz helyzetből.

Egy angol idősotthon (Rosevale Care Home, York) demens lakóihoz különleges látogató érkezett. Egyfajta állatterápia részeként egy mini póni látogatta meg a gondozottakat.

Az állatokkal való interakció számos előnyös hatással bír. A gondozók beszámolói szerint több lakó,  aki egyébként csak a szobájában szokott ücsörögni, most örömmel kukkantott ki, és alig várta, hogy kapcsolatba kerülhessen a bájos négylábúval.

Az otthonba egyébként különféle állatok érkeznek havi rendszerességgel. Ezek a látogatások emlékeket idéznek fel a lakókban és arra ösztönzik a többnyire demens időseket, hogy olyan módokon fejezzék ki magukat, amelyekre máskor nincs lehetőségük. Egy hölgy például 10 perccel a póni érkezése előtt nagyon feldúlt volt, sírt, majd percekkel később már vidáman simogatta a pónit. Még azok is, akik egyébként sosem szólalnak meg, csak csendben figyelnek, gyakran beszélni kezdenek az állatokhoz.

A 10 éves mini póni, aki a Monet névre hallgat, egy-egy ilyen alkalommal egy órát tölt el az épületben.

Ugyan az otthonban még nem fordult elő pozitív koronavírusos eset, az elővigyázatosság kiemelten fontos, ezért kötelező a szigorú szabályokat betartani. Ezek közé tartozik az is, hogy a lakók csak egy üvegfalon keresztül láthatják a szeretteiket a kertben.

Szerencsére azonban az érzelmeiket az állatok felé is ki tudják fejezni, még ha az nem is ugyanaz, mintha a családtagjaikat ölelhetnék.

Képek: SWNS