Mór hatás.

A Spanyolország déli részén található Andalúzia nem véletlenül álom-úticélja sokaknak.

A lenyűgöző hangulatú, forró klímájáról ismert területen rengeteg virág, finom ételek, építészeti csodák és hűsítő tenger várja az utazókat. Spanyolország egyik legszebb részén minden ház fala fehérre meszelt, tetejüket piros, barna cserepek díszítik. A szűk, kanyargós, köves utcák sajátos bájt adnak a falvaknak, városoknak, sziklák, szurdokvölgyek szabdalják a tájat.

Andalúzia híres fehér falvait (Pueblos Blancos) eredetileg berber telepesek alapították, akik Észak-Afrikából érkeztek a 9-10. század környékén.

A mór uralom idején a gazdák békésen dolgoztak a völgyben fekvő farmjaikon, de a keresztények visszatértével inkább a hegytetőkre vonultak. Megkeresték a legmagasabban fekvő pontokat, némelyiken már korábbi, római kori település maradványai is álltak. Biztonságra leltek ezekben a szűk utcákkal tarkított, fallal körbevett, fehérre meszelt falú házakból álló, mór stílusú falvakban.

Fotó: flickr
Fotó: flickr
Fotó: flickr

A falak fehérre festése két célt is szolgált: egyrészt a lúgos mész antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezett, másrészt a teljes egészében fehérre meszelt falu társadalmilag összetartónak tűnt.

Mindazonáltal nincs rá bizonyíték, hogy még az 1920-as évek előtt is minden házat lefestettek fehérre, sőt a modern vizsgálatok azt mutatják, hogy nem így történt, ráadásul díszítésként más színű, például vörös vagy sárga festéket is használtak.

Fotó: flickr/Jean François – Un jour, une photo.
Fotó: flickr/Alain Tougas
Fotó: flickr/Alcalaina
Fotó: flickr/M.Peinado
Fotó: flickr/Jane drumsara
Fotó: flickr/Manuel Acebedo
Fotó: flickr/Pieter Bas Elskamp
Fotó: flickr/oimon
Fotó: flickr/yepyep
Fotó: flickr
Fotó: flickr/Mark Morgan
Fotó: flickr
Fotó: Wikimedia Commons/Claudio Landi
Fotó: flickr/Angie Angelus
Fotó: filckr/Alcalaina
Fotó: flickr
Fotó: flickr/José Luis Sánchez Mesa
Fotó: flickr/maGdaa*