Beszélő falak.

Stratford-upon-Avon: az egész kis település bejárható egyetlen nap alatt. Szerencsére a városka meglehetősen kompakt és a látnivalók közel vannak egymáshoz. Ezek közül a leghíresebb Shakespeare szülőháza, amit a bájos kis település szívében keressünk.

John Shakespeare (az író apja) élt és dolgozott a házban, ide hozta haza feleségét, Mary Ardent is 1557-ben. Ide született a kis William is 1564-ben, harmadikként a nyolc gyermekből. Miután később apja polgármester lett, ennek köszönhetően a fiú a helyi iskolába járhatott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

George Villanueva (@georgeyisazn) által megosztott bejegyzés

John kesztyűkészítő és gyapjúkereskedő volt. A ház ezért egyformán szolgált élettérként és munkahelyként. Bár most szűkösnek érezhetjük, akkoriban nagynak számított, az egyszerű téglalap alaprajz ellenére. A szakértők szerint a ház valamikor a 16. században épülhetett. A földszinten egy kandallós társalgó és egy műhelyként funkcionáló szoba mellett egy nyitott kandallós hall fogadta a belépőt. A felsőbb szinteken 3 szoba foglalt helyet. A külső fakeret olyan tölgyből készült, amely az ardeni erdőkből származott, a kékesszürke követ pedig Wilmcote-ból hozták.

Később, amikor az író, Anne Hathaway-t feleségül vette, továbbra is itt éltek. Itt születtek az ő gyermekeik is: Susanna, Judith, és Hamnet is.

Mivel William volt a legidősebb túlélő fiú, ő örökölte az ingatlant az apja 1601-es halála után. Ekkor bérbe adott egy kis kétszobás házat testvérének, Joan-nek majd a fő házat is bérlők vették ki, ebből fogadó lett, ami egészen 1847-ig működött.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Shakespeare Birthplace Trust (@shakespearebtrust) által megosztott bejegyzés

Amikor Shakespeare 1616-ban elhunyt, legidősebb lányára, Susanna-ra hagyta vagyonát. Az 1800-as évek közepén megpróbálták megóvni a történelmi jelentőségű épületek állagát. Még Charles Dickens is támogatta a kezdeményezést. 1847-ben aztán egy alapítvány tulajdonába került az épület és ezzel a karbantartás kötelessége is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

AVA (@ava.swagg) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jonny Blair (@jonnydontstopliving) által megosztott bejegyzés

Napjainkban Shakespeare szülőhelyén egy kis múzeum működik, amelyet érdemes felkeresni, hogy megismerjük a legnagyobb angol író és költő életének fontos állomását.