Egy házban egy bőregérrel.

Szegény denevér! Aligha létezik ember, aki nem kezd sikoltozni, ha meglát egy csapatnyi csüngő bőregeret a padláson, ablaktokban, tetőzugban. Hát még amikor a fejünk körül reped a nyári éjszakákon!

Valóban van benne valami ijesztő, pedig teljesen jámbor állatka.

Nem hogy nem káros, de igen hasznos élőlény! Ha denevér lakik a környékünkön örülhetünk, hiszen egy éjszaka alatt több, mint 2000 szúnyogot vacsorázik meg az ablak alatt. Ha csak nem hordunk korabeli rizsporos parókákat, akkor attól sem kell tartanunk, hogy berepül a hajunkba – ez a legenda még a 17. századi frizurák idejéből ered, ugyanis a rizspor valóban elnyelte az ultrahangot (aminek segítségével a denevérek tájékozódnak).

A tömeges erdőirtások következtében a rőt koraidenevérek (Nyctalus noctula) kiszorulnak természetes élőhelyükről, így sokszor választják szálláshelyül az épületek padlásait vagy a panelházak hézagait. Magyarországon a denevérek védettek, egy példány pénzben kifejezett értéke 10.000 Ft. Ennek fényében, élőhelyüket érintő tevékenység esetén, például panelépületek szigetelése, vagy ablakcsere esetén, be kell szerezni az illetékes természetvédelmi hatóság (nemzeti park, állatkert) engedélyét, ugyanis a munkások védett denevérek tömkelegét pusztíthatják el illegálisan!

Amennyiben berepül egy eltéved állat az ablakon, ne kezdjük kergetni!

Kapcsoljuk le a villanyt, húzzuk el a függönyt és tárjuk ki az ablakot, biztos, hogy perceken belül kitalál magától is. Ha pedig sérült példányra akadnánk, kesztyűben egészen bátran megfoghatjuk, tegyük be egy sötét, de szellőző (lyuggassuk ki bátran) dobozba, és értesítsük a közelben lévő vadasparkot, nemzeti parkot, természetvédelmi hatóságot.

Egy biztos pont a Mályi Madármentő Állomás, ahol mindig fogadják a sérült madarakat és denevéreket: www.facebook.com/madarmentes

Itt például egy épületnek nekirepült fehérszélű törpedenevér élvezi az állomás vendégszeretetét:

https://www.facebook.com/madarmentes/videos/1229282763905893/