Olyan hatásos, mint a testmozgás.

Mediterrán étrend, mozgás, bor, társaság: számos dologról hallottuk már, hogy a hosszú élet titkát rejti. Most viszont kiderült, hogy van valami, ami talán még annál is lényegesebb, mint hogy mit és mennyit eszünk vagy milyen rendszerességgel végzünk tornagyakorlatokat. Állítólag az optimista életszemlélet az, ami éveket adhat az életünkhöz!

Az orvosok 159 255 nő adatainak elemzése után jutottak arra az eredményre, hogy az optimisták sokkal nagyobb valószínűséggel élik meg a 90. születésnapjukat, mint azok, akik pesszimistán állnak a világhoz.

A kutatók szerint az optimizmus 5,4%-kal növeli a várható élettartamot, vagyis átlagosan 4,4 évvel hosszabbítja meg az életet.

Még azoknál a résztvevőknél is megfigyelhető volt mindez, akik például depresszióval vagy más krónikus egészségügyi gonddal küzdöttek.

A szakértők hangsúlyozták, hogy az elemzések során más társadalmi és gazdasági tényezőket is figyelembe vettek. Az optimizmus és a hosszabb élet közti összefüggés etnikai és egyéb rasszbeli különbségektől függetlenül kimutatható volt.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a testmozgásnak ne lenne fontos szerepe a hosszabb és minőségibb életben: a rendszeres tornázás 0,4-4,2 évet adhat az életünkhöz.

Az eredményeket a Journal of the American Geriatrics Society c. tudományos folyóiratban publikálták.