Sokan tapasztalják, hogy bizonyos hangok egyszerűen az idegeikre mennek.

A táblán végighúzott köröm vagy a gerjedő mikrofon hangja szinte mindenkiben rossz érzést kelt, azonban vannak ennél sokkal kevésbé zavaró zajok is, ami a mizofóniás embereket bosszantja.

Egy neurofiziológiai rendellenesség okozza, hogy bizonyos hanghatásoktól úgy érezzük, azonnal meg kell szabadulnunk, különben megőrülünk. Ez lehet szürcsölés, csámcsogás, ropogtatás, magas frekvenciás sípolás, a nem jól befogott rádió sercegése, a csap csöpögése, a kutya ugatása vagy lényegében bármi. Ilyenkor az “üss vagy fuss” (harc vagy menekülés) reakció aktiválódik, ami a vészhelyzetek esetében is. Egy enyhébb szorongástól kezdve a pánikig, a dühön át sokféle érzést válthat ki. Ez teljesen ösztönös, nagyon nehéz kontrollálni, csak ebben az esetben elég egy hang hozzá.

Még nem igazán van magyarázat arra, hogy mi okozza, ahogy a kezelésére sincs igazán gyógymód. Az érintetteknek füldugót, zenehallgatást, elegendő mozgást, kellő mennyiségű alvást és hatékonyabb stresszkezelést javasolnak a szakemberek.

Forrás: WebMD