Egészségesebb szív.

Melyik típus vagy? Az optimista, akinek tele van a pohár, vagy a pesszimista, akinél mindig félig üres? Amennyiben az első csapatba tartozol, jó hírünk van: az optimizmus remek hatással van az egészségedre! Még az élettartamot is meghosszabbíthatja. Jól hangzik, igaz?

Egy 1976-ban kezdődött, hosszútávú vizsgálatban a kutatók több, mint 70 000 nőt vizsgáltak, feljegyezvén, hogy közülük hányan vallják magukat optimistának. Követték a hölgyek életét, halálát (átlagéletkoruk 70 év volt), majd az eredményeket publikálták  (American Journal of Epidemiology).

A tudósok úgy találták, hogy azon nők körül, akik a legoptimistábbnak vallották magukat, 29 %-kal kevesebben haltak meg a vizsgált időszakban, mint azok közül, akik kevésbé voltak derűlátóak.

Az optimizmus összefüggésben lehet a jobb egészségi állapottal és a halálozással. Azok az emberek, akik derűlátóbbak, gyakrabban egészséges táplálkozók is, rendszeresen mozognak és a dohányzás terén is egészségesebben élnek. Valamilyen úton-módon az optimizmus hat a biológiai funkciókra, talán a gyulladások számát csökkenti, vagy az immunrendszert hozza jobb állapotba. Úgy tűnik, hogy az optimista emberek a nehézségekkel is jobban birkóznak meg. Az élet kihívásaira terveket készítenek, számolnak a jövőbeli nehézségekkel és elfogadják azt, ami nem változtatható meg.

Egy másik vizsgálat (JAMA Network Open) 10 tanulmány összegzése nyomán arra jutott, hogy az optimistáknál 35 %-kal kevesebb szívhez kapcsolódó gond jelentkezik, mint a pesszimisták esetében.

A konklúzió hasonló azokhoz az eredményekhez, amelyekre az Illinois-is Egyetem kutatói jutottak: az optimista embereknek a szíve is egészségesebb. Ők a szív egészségét, a mentális állapotot és az optimizmus szintjét tanulmányozták 5100 felnőttben, akiknek kora 45 és 84 év között volt. A résztvevőket 11 éven keresztül követték, és megállapították, hogy a szív egészségi pontszámok, amelyek a testtömeg indexen és vérnyomáson alapultak, egyenes arányban javultak az optimizmusszint emelkedésével. A legoptimistább embereknek egyenesen dupla annyi az esélyük az ideális szív- és érrendszeri állapot elérésére, mint a legpesszimistábbaknak.