Menedék.

Itália olyan elképesztően gazdag a kulturális kincsekben, hogy nehéz elhinni, hogy az eddig látottakon felül is léteznek továbbiak. Pedig igen: a reneszánsz művészet egy újabb különlegessége lesz hamarosan a nagyközönség számára is megtekinthető, mivel megnyílik Michelangelo titkos szobája.

Michelangelo óriási hatása az építészetre, festészetre, szobrászatra megkérdőjelezhetetlen. A korszakalkotó művész leghíresebb munkáit (Dávid szobra, a Sixtus-kápolna freskója) vélhetően mindenki ismeri, de akad olyan ’műve’ is, amelyet eddig csak kevesen láthattak.

November 15-én megnyílik a Musei de Bargello, a firenzei San Lorenzo bazilika alagsorában.

A feltételezések szerint a művész akkor húzta meg itt magát, amikor belekeveredett egy politikai csatározásba a Medici családdal.

1527-ben részt vett egy populista lázadásban, ami végül a Medici famíliát a város elhagyására késztette. Amikor a Mediciek 1530-ban visszatértek, az akkori pápa, aki szintén Medici volt, arra kényszerült, hogy halálos ítéletet szabjon ki a művészre. Mindez oda vezethetett, hogy a festő a pincében keresett menedéket és 2 hónapot töltött ott.

A boltozatos terem mindössze 2 méter széles és 10 méter hosszú, egyetlen ablaka az utcára nyílik. Michelangelo a kreativitását úgy vezette le, hogy a falra rajzolta vázlatait a saját képeiről, szobrairól. A kréta- és szénrajzok kivételes értéket képviselnek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Musei del Bargello (@bargellomuseums) által megosztott bejegyzés

A reneszánszt követően a menedéket elfeledték, csak 1975-ben fedezték fel újra.

Az új múzeum befogadóképessége korlátozott lesz, egyszerre csak 4 ember tartózkodhat majd benn, mindössze negyedórányit és hetente csupán 100 jegyet értékesítenek, a rajzok védelme érdekében. A november 15-én nyíló aprócska múzeum 2024. március 30-ig lesz látogatható.

Kiemelt kép: www.facebook.com/bargellomuseums