Joanne Rowling sikertörténete igazán inspiráló.

Gyerekkorában imádta a fantasztikus történeteket olvasni és mesélni is, de szülei kétnyelvű titkárnő karrier felé irányították.  Egyetemi tanulmányai után  Londonba ment, az Amnesty Internationalnél helyezkedett el mint titkárnő, ahol Afrika francia nyelvű részének emberi jogi problémáival foglalkozott, de a fantáziája továbbra sem hagyta nyugodni, szabadidejében írt. Amikor onnan kilépett, Portugáliába költözött, ahol nem sokkal később férjhez is ment, miközben tanítóként dolgozott. Miután megszületett a kislányuk, Jessica Rowling Arantes, hamarosan el is váltak és Joanne a kisbabával Skóciába költözött.

Ekkor már elevenen élt benne a varázslófiú története, amit folyamatosan írt. Amikor elkészült az első mű, a kiadatással falakba ütközött. A kiadók sorra utasították el, mondván túlzottan bonyolult a cselekmény és nem is illik az ifjúsági irodalom sorába. Végül Londonban talált egy ügynököt, Bloomsbury Children’s Books kiadónak sikerült eladnia a kéziratot, ez volt a Harry Potter és a bölcsek köve (Harry Potter and the Philosopher’s Stone). 

Élete egyik legboldogabb pillanataként tartja számon, amikor megtudta, hogy kiadják a könyvét. 1997-ben jelent meg Angliában az első Harry Potter kötet, ami a  British Book Awards Children’s Book of the Year és a Smarties Book Prize Gold Medal for ages 9–11 díjakat is elnyerte. Nem sokkal később megvásárolták tőle az amerikai kiadási jogokat, és elindult a siker útján. Tanári állását felmondva szentelte az idejét a történet folytatásának megírására.

2000-ben a  Warner Brothers megvette a sorozat filmjogait, a varázslófiú története világszerte egyre nagyobb sikernek örvendett. Joanne nem sokkal később újra férjhez ment és született még két gyermeke, David Gordon Rowling Murray és Mackenzie Jean Rowling Murray.

Hihetetlen sikerre és vagyonra tett szert Harry Potter történetéből, mégsem szédítette meg a csillogás. Visszahúzódó életet él a családjával, interjút is nagyon ritkán ad. A magánéletét féltve őrzi a nyilvánosság elől. A vagyonából rengeteget adakozik.

A varázslófiú történetén kívül több könyvet is írt, amiket nem övezett akkora szenzáció, de azok is remekek. J.K. Rowling név mellett Robert Galbraith álnéven is tevékenyen alkotott. Csodálatos fantáziájával és remek írásaival beírta magát a történelembe.

A most 54 éves írónő elérte mindazt, amit egy író elérhet, mert nem adta fel az első kudarcok után. Kitartása meghozta a gyümölcsét, a világ gazdagabb lett a műveitől. Hitt magában, amikor senki más nem hitt benne és megérte!

Forrás: wikipédia