Váltsuk ki a mérgeket, vegyszereket, kemikáliákat.

A tavasz nem csak a természet megújulásának időszaka, de ilyenkor kel új életre a lakás is, hiszen a besütő napsugarak mellett már könnyen meglátszik a por, a piszok.  Nem mindegy azonban, hogy mivel fogunk hozzá a nagytakarításhoz, nyilván nem túl jó, ha a por helyett mérgekkel telítjük az otthonunkat.

Elég rémisztő, de a tanulmányok szerint azok a háziasszonyok, akik mindenféle vegyi tisztítószereket használnak, legalább heti egyszer átélnek egy (a szereket nem használókhoz viszonyítva) meredekebb csökkenést a tüdőaktivitásukban. Ez pedig senkinek sem hiányzik!

Vegyük elő a nagyanyáink által használt szereket, ezek nem csak természetesek, de ráadásul szinte minden háztartásban fellelhetőek!

1. Citrom

A citromolajat számos termékben (pl. mosogatószerek) használják kiváló tisztító hatása miatt. Antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik, az illata is kellemes, és mindenféle szennyeződést hatékonyan old. Különösen jól alkalmazható sóval együtt. Szórjunk egy kis sót a vágódeszkára, majd dörzsöljük be citrom segítségével.

2. Szódabikarbóna

Az első számú szer nem csak a konyhában, de a takarításnál is. Hatékony, természetesen szagtalanít, egyszerű belőle pasztát készíteni, és azzal tisztítani, finoman dörzsölni a szennyeződéseket. A szőnyeget és a textíliákat szagtalanítja, ha szódabikarbónát szórunk rájuk majd kiporszívózzuk. 4 evőkanál szódabikarbónát keverjünk kb. 1 liter meleg vízbe, majd ezzel tisztítsuk a konyhai munkafelületet, a készülékeket, a hűtő belsejét.

3. Ecet

A gyengéden savas anyag feloldja a szennyeződést, vízkőlerakódásokat, szappanmaradékokat. Szinte bárhol használható: keményfa padlóknál, a penésznél is. Kb. ½ bögre ecetet adva a mosáshoz kellemesebb illatú, puha ruhákat kapunk. Természetes szagtalanító, nem elfedi, hanem megköti a kellemetlen szagokat. Víz-ecet keverékével készült spray-val a munkapultot, sütőt, WC-t és az ablaküveget is tisztán tarthatjuk.

4. Olaj

Az olíva, napraforgó és más növényi olajok eltávolítják a szennyeződéseket, tompítják a karcolásokat, ápolják, hidratálják a kiszáradt fát. Használjuk fatermékek, öntöttvas edények, rozsdamentes acélfelületek és fonott bútorok tisztítására.

5. Bórax

Nátrium-borát vagy nátrium-tetraborát: a bórax a bórsav nátriummal alkotott sója.  Általános tisztító, sütősúroló és mosószer. Az erősen szennyezett sütőhöz tegyünk egy fél citromot egy fél bögre bóraxba, majd ezzel dörgöljük át és öblítsük le a koszos felületeket. Eltávolítja a rozsdafoltokat is a porcelánról és a zománcozott kádról, mosogatóról.

Forrás: www.mnn.com