Ma is használjuk a köznyelvben a nagymosást, de már egészen máshogy néz ki, mint a régebbi időkben.

Amikor manapság említjük, általában arra gondolunk, hogy a ruhákon, törülközőkön és más napi használatban lévő textileken kívül is mindent kimosunk. Ilyenkor kerülnek le a függönyök, a különböző huzatok és minden hasonló, hogy aztán már tisztán és üdén kerüljön vissza. De mit jelentett nagymosás régebben?

A kezdetekben nem volt mindig mosógép, ezért a nagymosás egy egész napot átölelő feladat volt több ember számára havonta egyszer. A kismosást végezték heti rendszerességgel (legtöbbször a szobalányok, már, akinek volt), ilyenkor mosták ki a női fehérneműket, gyerekholmikat, kisebb darabokat. Lévén, hogy nem is cseréltek minden nap ruhát, így ez elegendő volt. A felnőttek hetente két-háromszor cseréltek alsóruhát, a gyerekeket pedig hét közepén és végén öltöztették tisztába. Ma már ez furcsának tűnik, ugye?

A nagymosásra felkészültek a háziasszonyok, pontos listát készítettek a mosásra átadott holmikról és azok állapotáról. Ezek az adatok bekerültek a mosókönyvbe, és mosócédulát állítottak ki a mosónő számára is. A ruhákat, ha kellett, előző este beáztatták. A nagymosás leginkább a bérházak pincéjében levő mosókonyhákban történt, majd onnan a padlásra vitték száradni a mosott holmit.

A mosást a legkényesebb anyagokkal kezdték. Először alaposan kimosták, majd szappannal, mosószódával üstbe tették, és mintegy fél órán át keverve át is főzték. Ezután ismét újramosták a ruhát szappannal, majd hideg vízzel öblítették, kékítették, keményítették, és vitték száradni. Utána, akinek volt módja igénybe vette a vasalónő szolgálatait.

A háború után már nemigen vették igénybe sem a mosónők, sem a vasalónők szolgálatait, mert nem engedhették meg maguknak. Így a bérmosatás helyett a háziasszonyok maguknak mostak, főként a saját fürdőszobájukban és/vagy konyhájukban. Ezekben az időkben már mosógépek is elkezdtek feltűnni, de még a középosztály nem igazán használta, mondván hogy “nem szépen mos” és “szaggatja a ruhákat”.

És mit csináltak ez idő alatt a férfiak? Vagy dolgoztak, vagy próbáltak távol lenni az otthonuktól. Olykor még vendéglőben is ebédeltek, hogy elkerüljék az otthoni sok idővel és munkával járó folyamat okozta feszültséget.

Ma már napi szinten cserélünk ruhát és majdnem minden háztartásban van automata mosógép, de legyünk hálásak azért, hogy nem mosónők vagyunk azokból az időkből.

Képek: Fortepan

Forrás: Emelt történelem