Fekete mértékkel.

A kávérajongók tudják, hogy a reggeli fekete hozzátartozik a nap indításához. Azon túl, hogy felpörget, számos kedvező hatása van az egészségünkre is. Közöttük egy olyan, amire eddig nem is gondoltunk: a legújabb kutatások szerint az idősödéssel járó makuladegeneráció ellen is hatásos. A kor előrehaladtával jelentkező makuladegeneráció látásromlást eredményez, akár vaksághoz is vezethet.

Ezért az előnyös hatásért a klorogénsav (CGA) nevű vegyület felel, ami minden egyes kávébabban megtalálható (7-9%-ban). A legújabb tanulmányok szerint a vérnyomás szabályozásához, a koleszterinszint csökkentéséhez és a fokozott anyagcseréhez is hozzásegít ez a vegyület. A CGA potenciális idegvédő, ami azt jelenti, hogy képes lehet megvédeni a szem azon részeit, amelyek a gyulladásoknak, degenerációnak leginkább kitettek, így például a retinát.

A Cornwelli Egyetem (New York) kutatói a CGA hatását tesztelték egerekben sérült retinasejteken. Az eredmények azt mutatják, hogy a CGA segített csökkenteni a retinális sejtkárosodást.

A mértékkel ivott kávé egyéb kedvező hatásokkal is bír az egészségünkre. A természetes antioxidánsok védik az agyat és az idegrendszert a gyulladásoktól, amelyek például a demencia kiváltói lehetnek. Hozzájárulnak a szív egészségéhez, megvédve azt a „rossz” koleszterin káros hatásától. Felveszik a harcot a rákos sejtekkel szemben, védenek a diabétesz ellen, mivel segítenek a vércukorszint szabályozásában.

Természetesen a túl sok kávé káros, ezért mértékkel kell fogyasztanunk. A túlzásba vitt fekete zavarhatja a nyugodt alvást, álmatlanságot okozhat, sőt az érzékenyeknél hasmenést is. A szakértők legfeljebb napi 3-5 csésze kávét ajánlanak.

Forrás: www.food.news