Sétáljunk!

Valószínűleg nincs olyan ember, akinek a családjában ne lennének magas vérnyomással küzdők (az amerikai felnőtteknél 80% ez az arány). A vérnyomás gyógyszeres beállítása szerencsére az esetek többségében megvéd a súlyos egészségügyi szövődményektől, így a szívelégtelenségtől, szívrohamtól, stroke-tól.

Azonban nem kell pusztán a piruláktól várnunk a csodát, a megfelelő életmóddal mi is sokat tehetünk az egészséges vérnyomásért.

Minimális mozgás, napi plusz 3000 lépés már hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez.

A Connecticuti Egyetem és az Iowa Állami Egyetem kutatói egy olyan tanulmányt végeztek, amelynek során olyan 68 és 78 év közötti felnőtteket vizsgáltak, akik korábban átlagosan 4000 lépést tettek meg egy nap.

A Journal of Cardiovascular Development and Disease tudományos folyóiratban közölt vizsgálatokra a COVID pandémia csúcsán került sor, minden adatgyűjtést távolról végeztek. A résztvevőknek egy készleteket küldtek, lépésszámlálóval, vérnyomásmérővel és lépésnaplóval, amelyben rögzíthették, hogy mennyit sétáltak aznap.

A magas vérnyomással élő felnőttek már akkor javíthatnak a vérnyomás értékeiken, ha mérsékelten növelik a napi sétamennyiségüket, ami a legnépszerűbb és legegyszerűbb mozgásforma. Ráadásul a séta szinte bármikor és bárhol végezhető és nem igényel különösebb felszerelést sem.

A plusz 3000 lépés elérhető cél. Ezzel egyébként a résztvevők többsége elé is érte a 7000 lépést, ami az általános ajánlás.

A résztvevők szisztolés és diasztolés vérnyomása átlagosan 7 illetve 4 ponttal csökkent.

Nagyszerű, hogy egy egyszerű életmódbeli lépés ugyanolyan hatásos lehet, mint a strukturált gyakorlat vagy egyes gyógyszerek. A tanulmány ismerteti, hogy a 21 résztvevőből 8 már korábban vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedett. Ezek a páciensek is láttak javulást a szisztolés vérnyomás eredményeken, amikor a napi aktivitást növelték.

A legfontosabb a fizikai aktivitás mennyisége, nem pedig az intenzitása: legyen a célunk a mennyiség növelése, minden, amivel ezt el tudjuk érni, az hozzátesz az egészségünkhöz A korábbi tanulmányok szerint, ha az edzést gyógyszeres kezeléssel kombinálják, akkor a mozgás erősíti a gyógyszerek hatását. Nem az a cél, hogy a tabletták ellen szóljanak, hanem az, hogy tudatosítsák: a séta a kezelési arzenál fontos része lehet.