Védett értékek.

Gyarapodnak a védelmet kapó nemzeti értékeink: 3 taggal bővült a hungarikumok sora és 2 tétellel gyarapodott a Magyar Értéktár.

Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom. A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, a pápai húsipar világhírű terméke, valamint a déli harangszó, azaz a nándorfehérvári diadal emlékére elrendelt mindennapi harangszó.

A kocsi egy magyar eredetű közlekedési megoldás, amely már 500 évvel ezelőtt növelte a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát. A legkorábbi bizonyítékot a magyar kocsi történetéhez Tarr László 1487-ből hagyta ránk. Mátyás király sokat forgolódott a nép között, így szerezhetett tudomást arról, hogy Kocson ügyes kezű kocsigyártó bognárok találhatók. Hamarosan fellendült az utasközlekedés, amely kimondottan Mátyás király kezdeményezésének tekinthető. Beindult a kocsiposta, amely a kocsi használatával hazánkból terjedt el külföldre. A XVI. század elején a Buda-Bécs vonalon már rendes járatok és kocsiállomások állottak fenn. Kocson a középkor végén kialakult közlekedési centrum jelleg a török háborúk időszakában felszámolódott. S bár az útvonal jelentősége évszázadokon keresztül változatlan maradt, a vasutak kiépülésével a hagyományos szekeresség teljesen megszűnt.

A szaloncukor, a karácsony elmaradhatatlan része, és a XIX. századi megjelenése óta a hazai cukrász- és édesipar fontos terméke. Eredetileg a szaloncukor külföldről érkezett hazánkba, korábbi formájától annyira eltér, hogy joggal tekinthetjük magyar édességnek. Ha a világban bárhol szaloncukorral találkozunk, az feltehetően Magyarországon készült, s ha mégsem, akkor előfordulása csak az ott élő magyaroknak köszönhető. Összességében egy nemzetközi gyökerű, de sok-sok évtizeddel ezelőtt Magyarországon kialakult, sajátosságaiban és az adott ünnepi körre csak nálunk jellemző édesipari termék a szaloncukor.

A hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom világszerte ismert, kizárólag magyar földeken termesztett, jól beérett paradicsomból készül. Hozzáadott cukrot, sót és más adalékanyagot nem tartalmaz mindemellett kimagasló likopin és C-vitamin tartalommal rendelkezik, amit az elvégzett vizsgálati eredmények is alátámasztanak. Ezért a gyártás során a lehető legkevesebb olyan folyamatot alkalmazzák, amelynél a paradicsom jótékony hatásait, tartalmát roncsolnák. Jellegzetes, különleges, kizárólag a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsomra jellemző ízét, illatát, színét és harmonikus cukor-sav arányát a megfelelő tájkörzetben termesztett és az alapanyag feldolgozása során alkalmazott technológia és minőségirányítási rendszernek köszönheti.

facebook.com/aranyfacanproduct

Forrás: Hungarikumok Gyűjteménye – Magyar Értéktár