Környezetbarát megoldások.

A gázfűtés korában, amikor már nem kell fát behozni és folyamatosan a tűzre rakni, hajlamosak vagyunk elkényelmesedni. Ha fázunk, csak odaugrunk a termosztáthoz és feljebb tekerjük. Sok oka lehet annak, hogy más megoldások után nézzünk: van, aki anyagi okokból kezd takarékoskodni, más viszont környezetvédelmi megfontolások miatt. Olyan is akad, aki esküszik arra, hogy a 17-18°C-os hőmérséklet az egészséges.

Nézzük, mit tehetünk, hogy a hűvösebb lakásban se fázzunk?

1. Gyapjú zoknik és mamuszok

Húzzunk a lábunkra mamuszt, vastag zoknit, főként, ha nincsenek szőnyegek az előszobában, konyhában, netán a nappaliban sem. Ha a lábunk nem hideg, akkor sokkal kevésbé fogjuk hűvösnek érezni a környezetünket is.

2. Forró italok

Különösen akkor fontos, hogy rendszeresen átmelegítsük magunkat, ha sokat tartózkodunk otthon, mert például nyugdíjasok vagyunk vagy otthonról dolgozunk. Igyunk minél több teát, gyógynövényforrázatot, forró citromos vizet mézzel, némi tejeskávét. Nem csak felmelegítenek, de a hangulatunkat is feldobják.

3. Saját készítésű melegítők vagy melegvizes palackok

Saját magunk is készíthetünk melegítőt: töltsünk meg egy zoknit vagy egy kis vászonzsákot nyers rizzsel, majd melegítsük fel a mikróban vagy a radiátoron. Ez a kis zsákocska melegen tartja a kezünket, vagy a lábunkat az ágyban. A melegvizes palackok is jól jönnek, de hasonló párnácskát akár meggymagok felhasználásával is készíthetünk.

4. Flanel lepedők, paplanok

Érdemes jó minőségű, valóban meleg, kényelmes ágyneműket venni. Ki a pehelypaplanra, ki a vastag takarókra esküszik – az biztos, hogy a melegérzet megfizethetetlen. Legyen több pokróc, párna, takaró a kanapén is.

5. Viseljünk alul is több réteget

Lehet, hogy ódivatú, de hordjunk trikót, aláöltözetet. Nem véletlenül mondják, hogy hidegben öltözzünk rétegesen! Egy plusz réteg még jobban tartja a meleget.

6. Szőnyegek, textilek a megfelelő helyeken

A hideg járólapra és a fa padlóra kerüljön szőnyeg, rongyszőnyeg. Különösen azokon a helyeken legyen textil a talpunk alatt, ahol többet álldogálunk: például ahol fogat mosunk, fésülködünk, főzünk.

7. Kandalló, kemence

Kevés hangulatosabb dolog van, mint a ropogó tűz látványa a kandallóban vagy a kemencében. Ráadásul így egy-egy helyiséget tudunk meleggel megtölteni, nem kell az egész házat felfűtenünk.Címke: otthon