Az ablakban is elkezdhetjük.

Egyetértünk a hobbikert.hu szakértőivel: a kertészkedés által nem csak közel kerülünk a természethez, de az egészségünkért is sokat teszünk. Feltöltődünk D-vitaminnal, szabad levegőn vagyunk, izommunkát végzünk, erősítjük a csontjainkat. Nem beszélve arról, hogy a lelkünk is kisimul, energiával telítődünk, relaxálunk.

Az idősebb kor még nem ok arra, hogy lemondjunk a kert nyújtotta örömökről! A szeniorok életében nagyon sokat jelent akár egy balkon, erkély is, ahol néhány cserépnyi virágot nevelgethetnek.

Kert az ablakban

Ha nincs kert, akkor sem kell kétségbe esni, akár egy ablakpárkányon is nekifoghatunk a kertészkedésnek! Jöhetnek a szobanövények, tavasszal a nárcisz, télen az amarillisz vagy a jácint, de próbálkozhatunk fűszerekkel és szamócával, sőt akár salátafélékkel is. Válasszunk napfényben fürdő ablakot, szeniorok számára tökéletes lehet néhány, kevés törődéssel beérő szobanövény a párkányon. Bár ne feledjük, a nagyik ablakában még azok az igényes növények is mindig virágoztak, amik máshol soha. Vajon hogy csinálták?

Lepkekert

Vegyük magunkat körbe a természettel – neveljünk dézsában olyan virágos növényeket, amelyek a pillangókat is odacsalogatják. Rendkívül érdekes megfigyelni a lepkék fejlődését, egészen a petétől a hernyón és a bábon át, a kifejlett példányig. A nektártermelő növények körül ajánlott különböző színű, fajú, magasságú példányokat ültetni, mert így többféle pillangót csalogathatunk az erkélyre, a kertbe.

Aromakert

Az illatok nagyon fontos stimulálók, felébresztik az érzékeinket, és a memóriánkat is készenlétbe állítják. Egy ismerős illat azonnal elvisz minket a múltba – ott vagyunk a nagyi konyhájában, az iskolai menzán, vagy a szülői ház kertjében egy pillanat alatt. Ültessünk mentát (létezik csoki és gyömbérillatú is!), bazsalikomot (próbáljuk ki a citrom vagy fahéjillatút!), jázmint (hihetetlen illatát kint és bent is élvezhetjük, fajtától függően).

Minigyümölcsös

Egy egész gyümölcsöskertet létrehozni lehetetlen vállalkozásnak tűnik, de nincs is rá szükség. Néhány mini gyümölcsfa és bokor is megteszi, amiket akár konténerben, dézsában is termeszthetünk. Alma, őszibarack, cseresznye, körte: ha olyan fát választunk, ami nem nő nagyra, akkor a földről vagy egy kis létráról is elérjük majd a termést. Aki csak beltéren tud gondolkodni, az banánt, citrusféléket válasszon, ezekről is lehet szüretelni, nem marad el a saját gyümölcs öröme.

Hagymás virágok kertje

Vibráló színek, kora tavaszi virágzás: a tél után elsőként kibújó nárciszok, krókuszok, jácintok, tulipánok mindig megdobogtatják a szívet. A hagymákat ősszel ültessük el, ha tavasszal már gyönyörködni szeretnénk bennük. Ha tavasszal ültetünk, akkor nyáron élvezhetjük a begónia, dália, kardvirág mutatós virágait.

A hobbikert.hu kapcsolódó cikke: