Kell nekünk a stroke vagy a szívbetegség?

Az egészséges életmód kulcsfontosságú, ezzel nap mint nap szembesülünk. Nem csupán arról van szó, hogy így hosszabb, minőségibb életre számíthatunk, de egyben a költségeinket is átcsoportosíthatjuk, hiszen rengeteget spórolhatunk azzal, ha a gyógyszerek helyett mondjuk élményekre, könyvekre költünk. Minél egészségesebb a lakosság, annál több jut azokra a dolgokra, amik örömet szereznek.

Éppen ezért érdemes odafigyelni a tanulmányokra, amelyek apró lépésekkel segítenek minket az egészségesebb életmód felé. Most például a cukros, édes italokat vizsgálták amerikai kutatók (Sugar‐Sweetened Beverage Intake and Cardiovascular Disease Risk in the California Teachers Study), és megdöbbentő eredményekre jutottak. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatással van a hölgyekre a napi egy vagy több pohár cukros ital (pl. szénsavas üdítő, édesített gyümölcslé, cukros tea stb.) fogyasztása.

Azok a nők, akik ilyen italokból legalább naponta egyszer isznak, arra számíthatnak, hogy:

  • a szív- és érrendszeri betegségek kockázata 23%-kal nő azon nőkkel összehasonlítva, akik csak ritkán fogyasztanak ilyen italokat,
  • a cukorral készült gyümölcsös italok esetében a szív- és érrendszeri betegségek kockázata akár 42%-kal is növekedhet,
  • annak valószínűsége, hogy elzáródott artéria műtétjére kerül sor, 26%-kal nő,
  • a stroke esélye 21%-kal növekszik.

A kutatások során a tudóscsapat olyan adatokat használt, amelyek egy 1995-ben kezdődött, folyamatos vizsgálatból származtak. Több mint 106 ezer nő adatai álltak rendelkezésükre, pontosan rögzítették, hogy milyen italból mennyit fogyasztanak. A résztvevők átlagéletkora 52 év volt, ismert szívbetegséggel, diabétesszel, stroke-kal nem küzdöttek a tanulmány kezdetén.

A kutatók előzetes feltételezéseik alapján úgy vélték, hogy a cukor számos módon növelheti a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját: emeli a vér glükózszintjét, fokozza az étvágyat, elhízáshoz vezethet stb. A vérbe jutó túl sok cukor összefüggésbe hozható az oxidatív stresszel, a gyulladásokkal, az inzulinrezisztenciával, az egészségtelen koleszterol szinttel és a 2-es típusú diabétesszel, mindezek pedig szorosan kapcsolódnak az artériák szűküléséhez, a szív- és érrendszeri betegségekhez.

A cukorral édesített italok a legnagyobb forrásai a hozzáadott cukornak az étrendben. Elképesztően sok cukrot tartalmaznak, növelve a felesleges bevitelt. Egyes ajánlások szerint a nőknek az ilyen hozzáadott cukorból legfeljebb napi 25 grammot szabadna fogyasztaniuk.

Bár ez a felmérés nem foglalkozott a mesterséges édesítőszerekkel készült italokkal, egy korábbi tanulmány a napi kettő vagy több diétás ital fogyasztása esetén megnövekedett stroke-veszély kockázatát mutatta.

Összességében mindenképpen az ajánlható, hogy igyunk inkább vizet vagy édesítetlen, például gyógynövényekből készült teát!