Falatnyi múlt.

Milliónyi étterem van a világon, de van abban valami különleges, ha olyan helyen étkezhetünk, ahol már évszázadok óta folyik a kiszolgálás. Ezekben a vendéglőkben nagy idők titkait őrzik a falak és a tradíciók is szerepet kapnak az ételkészítésben, valószínűleg nem véletlen maradtak fenn a történelem viharaiban is.

Ismerjük meg a legrégebbi éttermeket!

Sobrino de Botín, Madrid, Spanyolország (1725)

A Guinness bizottság szerint hivatalosan ez a madridi étterem a világ legrégebb óta működője. A szopós malac és a grillezett bárány ikonikus ételnek számít. Nem véletlenül fordult meg itt az irodalmi élet színe-java, többek közt Benito Pérez Galdós, Ernest Hemingway vagy Graham Greene.

Zur letzten Instanz, Berlin, Németország (1621)

Kezdetben kocsmaként nyitott, azóta hihetetlen évszázadokat tud maga mögött. Komoly károkat szenvedett a világháborúban, 1963-ban építették újjá. Számos híresség járt itt, például Napóleon, Beethoven, Loriot, Jack Nicholson, sőt Angela Merkel. Népszerű fogás a sertéscsülök.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Eat, Travel, and Love 🌸 (@twinkle_chrisn) által megosztott bejegyzés

La Tour d’Argent, Párizs, Franciaország (1582)

Állítólag IV. Henrik is gyakori vendég volt ebben az étteremben. 450 ezer palack borból álló gyűjteménye 25 millió eurót ér. A hihetetlen panoráma mellé kiváló kiszolgálás jár.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

AG photographe (@ag_photographe) által megosztott bejegyzés

Honke Owariya, Kiotó, Japán (1465)

Japán legrégebbi étterme eredetileg édességüzletnek indult. 1465-ös alapítása óta mindenkit kiszolgált, a buddhista szerzetesektől kezdve, a vándorló sógunokon át, a japán uralkodócsalád tagjaiig. A vendéglő egy elbűvölő favázas épületben kapott helyet. Specialitásnak számít a tradicionális hajdina nudli, a legfinomabb soba tésztát a legfrissebb forrásvízzel készítik.

Zum Franziskaner, Stockholm, Svédország (1421)

Germán szerzetesek alapították Stockholm óvárosában, azóta számtalan felújításon átesett. Ugyanaz a sör kapható azonban ma is, amit 1421-ben a szerzetesek főztek és árultak. Érdemes megkóstolni a bécsi szeletet vagy az ecetes heringet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Zum Franziskaner (@zumfranziskanerstockholm) által megosztott bejegyzés

Bianyifang, Peking, Kína (1416)

A Bianyifang Peking legrégebbi kacsakülönlegességeket is szervírozó vendéglője, még a Ming dinasztia idején kezdte meg működését. A kulináris örökséget nagy becsben tartják, napjainkban Kína 10 top éttermének egyike. Tradicionális rostonsütési technikát használnak, amellyel szaftosabb marad a hús és puhább lesz a madár bőre. A kacsát ízesítve is kínálják egy szabadalom alapján, akár virág vagy zöldség ízben is kérhetjük.

Stiftskeller St. Peter, Salzburg, Ausztria (803)

Még az eredeti épületében, a Szent Péter apátságban működik a világ (nem hivatalosan) legrégebbi vendéglője. Noha alapításának pontos dátuma nem ismert, az első feljegyzések 803-at említik. A legenda szerint Mozart és Kolumbusz egyaránt megfordultak itt. A tradicionális osztrák fogások közül a bécsi szelet természetesen kihagyhatatlan.

The Fraunces Tavern, New York, USA (1762)

Sok mindennek volt szemtanúja Amerika egyik legrégebbi étterme. Például George Washington az amerikai forradalom idején egyenesen beköltözött ide, hivatalos főhadiszállásává tette a helyszínt és innen kezdeményezett béketárgyalásokat. Érdemes a passiógyümölcsös sangriát megkóstolni!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ellen Bradshaw (@ebradshaw2) által megosztott bejegyzés

A kiemelt kép illusztráció.