Szívvel, lélekkel.

Nem túlzás azt állítani, hogy világszerte megmozdultak a különféle szervezetek, önkéntesek és magánszemélyek is, hogy az ukrajnai háború elől menekülőknek segítsenek. Bár Kanada igen távol van Ukrajnától, mégis sokan vannak ott is, akik fáradhatatlanul dolgoznak a rászorulók érdekében.

Egy csapat manitobai asszony szó szerint érti a meleg fogadtatást, ugyanis maguk készítette paplanokkal várják az északi országba érkező menekülteket. Az asszonyok többsége nyugdíjas, a csapatot egy lelkes hölgy, Maureen Carr fogja össze. Ő volt az, aki kitett egy felhívást a Facebookra márciusban, nem sokkal a háború kitörését követően, amelyben paplankészítésben jártas embereket keresett.

Az események hamar felgyorsultak: mindössze 6 nap alatt 130 paplant készített el a lelkes különítmény. Minden műszakban kb. 15-20 önkéntes varrja a foltokat, míg a többiek vasalnak, kötöznek vagy egymásra teszik az anyagokat. A két helyiséget, amelyben szorgoskodhatnak, hetente kétszer felajánlásként kapják.

Mindenféle méretben készülnek a takarók, a babától az óriási családi paplanig. Minden segítőt szívesen látnak, olyanokat is, akik nem járatosak a foltvarrásban.

Carr és az asszonyok már egy kiállítást is rendeztek a paplanokból, ahol sokan megcsodálták a műveket. Ennél több is történt, ugyanis tucatnyi kész darabot és maradék anyagokat is kaptak a látogatóktól. Rengetegen próbálnak segíteni, a nagylelkűség és az önzetlenség is megmutatkozott. Carr nem is remélt ekkora összefogást: „Semmijük sincs. Ez egy olyan valami lesz, ami hozzájuk tartozik.” – fogalmazott.

Eközben a csapat már közel 300 paplant készített az ukrán menekülteknek. A patchwork technikával készült paplanok szimbolikusak is, hiszen sokszínű foltokat, darabokat varrnak össze: pont ez a multikulturalizmus lényege Kanadában.