Amennyire várja az ember a nyugdíjas éveket, annyira fontos az is, hogy tervezetten, tudatosan töltsük a jól megérdemelt pihenés éveit.

Szépkorúként ugyanúgy fontos, hogy meglegyenek a hétköznapi elfoglaltságaink, mert nemcsak tartalommal tölthetik meg a hétköznapjainkat, de segítségükkel a fittségünket is sokkal tovább megőrizhetjük. Cikkünkben öt ilyen hobbit gyűjtöttünk össze.

Hobbik nyugdíjasként

Eltérő, hogy kihez milyen elfoglaltság illik idősebb korban. A legtöbben az aktív éveikben elsajátított hobbikat viszik tovább nyugdíjasként, de arra is van példa, hogy valaki idősebb fejjel vág bele új dolgok megtanulásába. Az is gyakori, hogy egy adott hobbihoz már minden szerszám és lehetőség rendelkezésre áll, csak eddig idő nem volt rá. Sokféle forgatókönyv van tehát, a lényeg, hogy kellő nyitottsággal álljunk a különféle tevékenységekhez, így előbb-utóbb megtaláljuk azt, ami a legjobban megfelel az igényeinknek. Na de lássuk is a konkrét tevékenységeket!

Kertészkedés

A kertészkedés az egyik legnépszerűbb időtöltés idősebb korban. Akinek van kertje, annak adja magát, hogy különféle gyümölcsöket és zöldségeket termesszen benne, illetve dísznövényeket neveljen. Az otthon megtermelt gyümölcsök és zöldségek nem tartalmaznak semmi olyasmit, amiről nem tudunk, és a családi költségvetéshez is hozzájárulnak. Arról nem is beszélve, hogy kevés jobb érzés van, mint otthon megtermelt gyümölcsből süteményt sütni az unokáknak!

Horgászat

A horgászat inkább az urak hobbija, de a szebbik nem képviselőinek sem kell megijednie tőle. Egy nagyon relaxáló tevékenységről van szó, amely során időt tölthetünk a természetben, és még a vasárnapi asztalra szánt hal is megkerülhet. A horgászat egyszerre nyújt lehetőséget a csendes szemlélődésre és az izgalmakra. A kísérletező kedvűek számos módszer és technika közül válogathatnak, de annak sem kell megijedni, aki nem akar folyton variálni: az egyszerűbb módszerekkel is jó eredményeket lehet elérni.

Társastánc

Ha azon szerencsések körébe tartozunk, akiknek még nem esik nagyon nehezére a mozgás, érdemes minél aktívabban eltölteni az időnket, hogy megőrizzük a fittségünket. Erre remek lehetőséget nyújtanak az időseknek meghirdetett társastánc tanfolyamok. Ha tehát társukkal mindketten szeretnek táncolni, érdemes egy próbát tenni ezekkel a tanfolyamokkal, mert nemcsak remek alkalmat nyújtanak egy kis nosztalgiázásra, de könnyen új színt is vihetnek a monoton hétköznapokba.

Kirándulás

A kirándulás a nyugati országokban népszerűbb az idősek körében, de nekünk is érdemes megfontolni, mert ez is egy olyan szabadidős tevékenység, ami szintén jót tesz az ember testének-lelkének. A szolid testmozgás mellett kint lehetünk a természetben és az élővilág mellett különféle turistalátványosságokat is megcsodálhatunk. A túrázás ezen túl remek alkalom a beszélgetésre, és ha szervezett kirándulásokra megyünk, új barátokra, ismerősökre is szert tehetünk.

Barkácsolás

A barkácsolás főleg a férfiak hobbija, ami egyszerre praktikus időtöltés és lehetőség arra, hogy különféle bútorokat, tárgyakat készítsünk a kertbe vagy az unokák számára. Ha otthon rendelkezünk az asztalos munkákhoz szükséges alapvető szerszámokkal, könnyen belevághatunk egy-egy magaságyás, madáretető vagy éppen unokának szánt fakard elkészítésébe. Ha esetleg nem teljes az otthoni repertoár, a szükséges kiegészítőket (szögek, mérőeszközök, esetleg egy-egy orrfűrészlap) beszerezve neki is állhatunk a következő projektnek. Egyedül a biztonságra fontos nagyon odafigyelni, nehogy sérülést okozzunk magunknak.