Nincs vegyszer, műanyag, sírkő.

Párizs megnyitja az első zöld temetőjét Ivry-sur-Seine-ban (a város Párizs agglomerációjának része). Az egy már létező sírkert új részeként nyíló területet kifejezetten az öko, természetbarát temetések részére hozták létre. A földi maradványok elhelyezése ugyanis sokféleképpen történhet, és léteznek már olyan környezetbarát technológiák, módszerek, amelyekkel minimálisra lehet csökkenteni az ökológiai lábnyomot.

Itt nem lesznek nagy, nehéz sírkövek, helyette egy fából készült kis jel mutatja majd az elhunyt sírhelyét.

A város vezetése azt mondja, hogy ezeket a fatáblácskákat 10 évente cserélik majd. A koporsók, urnák kizárólag biológiailag lebomló anyagból készülhetnek, például kartonból vagy kezeletlen helyi fából, az elhunytakat is természetes, lebomló anyagban kell elhelyezni. Nyilvánvaló okok miatt tilos lesz a balzsamozás, a környezetre oly káros formaldehid használata.

A temető új, zöld szekciója 150 parcellás lesz, de ha igény mutatkozik rá, vélhetően más temetők is elgondolkodnak majd hasonló terület nyitásán. 1980 és 2016 között a hamvasztások aránya 1 %-ról 36 %-ra nőtt a francia temetéseknél, és ennek okai között a környezetvédelmi megfontolásokat is megtaláljuk.

Egy 2017-es tanulmány szerint Párizsban átlagosan 833 kilogramm szén-dioxidot termel egy hagyományos temetés, ami szinte megfelel egy oda-vissza Párizs-New York repülőút gázkibocsájtásának.

Világszerte újabb és újabb alternatívák jelennek meg, noha néhány ezek közül még nem legálisan használható. Olvashattunk már például az emberi maradványokból történő komposzt készítéséről, amely Washington államban már engedélyezett. Létezik már olyan tojás alakú urna, amelyet elültetve egy fa szökken szárba. És olyan „örök erdőről” is tudunk, ahol egy fát vehetünk sírhely helyett.

Bár még mindig nehéz beszélni a halálról és a temetkezésről, szembe kell néznünk vele, hogy a Föld lakossága már olyan hatalmas, hogy előbb-utóbb muszáj alternatív megoldásokat keresnünk a zöldterületeket lebetonozó, rengeteg káros anyagot a talajba vagy a levegőben juttató temetkezési megoldásokkal szemben. Még akkor is gondolnunk kell unokáinkra, a bolygó jövőjére, amikor üt az utolsó óránk.

Kép: Citylab