Környezetbarát elmúlás.

Washington lett az első állam az USA-ban, amelyben engedélyezték az emberi komposztálást. A törvény 2020. május 1-én lép hatályba, ezt követően az ott élők dönthetnek majd úgy, hogy maradványaikat a kertészkedésben használható termőfölddé komposztáltatják (a folyamatot rekomposztálásnak nevezték el).

Ezzel megnyílik az út a Recompose nevű vállalkozás előtt, amely az első városi szerves redukciós temetkezési központ az országban. Washingtonban ugyan már működik néhány zöld temető, ahol az elhunytakat környezetbarát módon, balzsamozás, koporsó vagy sírkő nélkül is eltemetik.

A Recompose viszont nem pusztán egy városi krematórium lesz, de tulajdonképpen egy lassabb komposztáló, amely csökkenti a karbonkibocsátást és a föld terhelését is.

A folyamat során fachipseket, szalmát és egyéb anyagokat is felhasználnak, ezekkel egy hatszögletű tartályt töltenek meg. A konténerben kb. 4 hét alatt baktériumok bontják le a testet, beleértve a csontokat és a fogazatot is. Az eljárás leginkább az állattenyésztésből ismert állomány komposztálásához hasonlít. A végeredmény tiszta, szagtalan, gazdag termőtalaj, amely a kertészkedésnél felhasználható.

A vállalkozás egyébként 2014-ben nonprofit projektként indult. 2018-ban 6 olyan ember maradványaival végeztek teszteket, akik még életükben beleegyeztek ebbe.

Jelenleg a Recompose első épületeinek, berendezéseinek felállítása történik, a remények szerint 2020 végére már a szolgáltatás is elindulhat.

Kép: Recompose/MOLT Studios/www.citylab.com