Tinisztárból bálvány.

1941. július 30-án született Ottawa-ban, libanoni, maronita vallású, kis éttermet üzemeltető szülők gyermekeként. A kisfiú egy szír ortodox kórusban kezdett énekelni, majd tanult zenélni, zongorázni is. Még csak 14 éves volt, amikor elindult a pályafutása, 1955-ben ugyanis kislemezt készített I Confess címmel.

Néhány producer már felfigyelt rá, de az igazi áttörésre még 2 évet kellett várni: az 1957-es Diana aztán mindent vitt.

Saját bevallása szerint a dalt egy olyan lánynak írta, akit a templomban ismert meg és nagyon megtetszett neki. A tinisztár egy év múlva megírta a You are my destiny-t, ami szintén örökzölddé vált.

Photo by Annie Leibovitz.

Közzétette: Paul Anka – 2013. március 19., kedd

Sokan Paul Ankát tartják az első tudatosan kreált zenei ikonnak, de az évtizedek alatt túllépett ezen, alaposan bebizonyítva, hogy tehetséges énekes és dalszerző.

A kezdeti sikerek után némi visszaesés következett, de a 70-es évek közepén már újra a slágerlistákon találta magát, Odia Coates-szel énekelt duettjei révén. És hogy ez még mindig nem a karrierje vége volt, azt bizonyítja, hogy a 2000-es években kiadott, feldolgozásokat tartalmazó szvingalbuma ismét visszarepítette a koncertszínpadokra és a zenei élvonalba.

You're almost half way through the week, come on smile! you can do it!

Közzétette: Paul Anka – 2019. április 17., szerda

Dalszerzői mivoltában másoknak is írt slágereket, például Tom Jones-nak, vagy Frank Sinatra-nak, összesen mintegy 900 dallal büszkélkedhet.

1962-ben Oscar-díjra jelölték A leghosszabb nap c. film betétdaláért. Számos filmben kapott kisebb-nagyobb szerepet, de színészként nem sikerült befutnia. Láthattuk a Szívek szállodája c. sorozat egyik mellékszerepében is.

Első, libanoni feleségétől 5 lánya született, majd egy másik kapcsolatból egy fia. Csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán, és megkapta Kanada legmagasabb polgári elismerését is. 2002-ben Ottawa-ban április 27-ét nevezték ki Paul Anka Napnak.

https://www.youtube.com/watch?v=LX4EGvw5wP4