Nagyobb súly, nagyobb kockázat.

Az International Journal of Epidemiology című szaklapban jelent meg az a tanulmány, amely az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéhez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal munkáját összegzi a Bristoli Orvostudományi Egyetem tudósaival együttműködésben.

A kutatókból álló csoport a testsúly és a rák kialakulásának összefüggéseit vizsgálta.

Az elhízással kapcsolatot mutató daganatok nyolc gyakori típusának genetikai elemzését végezték el. A testtömegindex (BMI) és a rákkockázat közötti összefüggést az úgynevezett genetikai mendeli randomizáció technikájával hasonlították össze, amit még azzal a céllal fejlesztettek ki évtizedekkel ezelőtt, hogy összetett genetikai variációk ok-okozati viszonyait határozzák meg.

Azt már eddig is tudták, hogy az elhízás rizikófaktort jelent a daganatok kialakulásánál, a becslések szerint a magas jövedelmű országokban az összes rákos eset 6 %-át írták a túlsúly számlájára. Az új elemzés eredményei viszont azt mutatják, hogy a túlsúlynak és az elhízásnak tulajdonítható ráktípusok aránya valójában jelentősen nagyobb ennél, legalább a korábban becsült kétszerese lehet.

Forrás: mti.hu