Tom kapitány nem pihen.

Thomas Moore – vagy ahogy hazájában, Nagy-Britanniában nevezik, Tom kapitány – 99 éves veterán. Az idős úr először arról vált híressé, hogy elhatározta: adománygyűjtés céljából 100 kört tesz meg rollátorával, azaz guruló járókeretével bedfordshire-i házának kertjében.

Eredetileg 1000 fontot kívánt összegyűjteni, ám ennek a sokszorosa jött össze már a legelső napon.

Az egykori katona rengeteg embert inspirálva eddig összesen 29 millió fontot gyűjtött össze a brit egészségügyi szolgálat (NHS) részére a frontvonalban küzdő orvosok, ápolók, nővérek számára.

Az utolsó kört már tisztelgő katonák sorfala között tette meg a járókeretével. Ezt követően a slágerlistákon debütált a ’You’ll Never Walk Alone’ feldolgozásával, rögtön az első helyre ugorva. A Michael Ball színésszel közös duettjének felvétele 82 ezer példányban kelt el, és a bevétel szintén a brit egészségügyi szolgálatot támogatja. Ezzel a dallal Tom lett az első százéves, aki a zenei toplista élén landolt.

Most pedig a Királyi Posta jelentette be, hogy április 30-ig, azaz Tom kapitány 100. születésnapjáig minden küldeményt egy különleges bélyegzővel látnak el, hálájuk és tiszteletük jeleként a fantasztikus vállalásért.

A levelekre a következő köszöntés kerül: „Happy 100th Birthday Captain Thomas Moore NHS fundraising hero 30th April 2020.” (Boldog 100. születésnapot Thomas Moore kapitánynak, az NHS adománygyűjtő hősének, 2020. április 30.)

A veterán születésnapjára a világ minden tájáról töméntelen mennyiségű képeslap érkezik. A hírek már eddig is 100 000 üdvözlőlapról szóltak, ezeket Tom unokájának iskolájában fogják majd kiállítani. Ha azt hinnénk, hogy a szenior a babérjain ül, tévedünk: a II. világháborút megjárt egykori katona vállalását azóta 200 körre emelte.

Tom nemrég egy új kórházi szárnyat is megnyitott – természetesen virtuálisan, az egészségügyi dolgozók hatalmas ovációjának kíséretében.