Luxusszállónak épült.

A képeken látható ház egy, az összedőlés határán álló rozoga épületnek tűnik, de valójában hatalmas eszmei értéket képvisel: a legnagyobb fából készült épület Európában és a második legnagyobb a világon. A szebb napokat látott épület Büyükada egyik kis dombjának tetején, Isztambul partjai mellett, egy aprócska szigeten áll.

A Prinkipo Görög Árvaház, ami Rum Árvaház néven is ismert, eredetileg luxushotelnek és kaszinónak épült.

Azonban nem kapott engedélyt, így az épületet árvaházzá alakították át, 60 évig a görög ortodox árváknak adott otthont. Miután az intézmény bezárt, az épület hanyatlásnak indult, 50 évig csak az elemek pusztították, így a 20 ezer nm2-es ház katasztrofális állapotba került.

A 6 emeletes épületet 1898-ban tervezte és építette a francia-török építész, Alexander Vallaury az európai személyszállító vasúti társaság részére, amely többek közt az Orient Expresszt is üzemeltette.

Az eredeti ötlet szerint az ötcsillagos szálloda az európai utazókat szolgálta volna ki, akik az európai civilizáció aranykorában tömegével özönlöttek Isztambulba. A számításokat maga a szultán húzta keresztül, amikor nem adott működési engedélyt az erkölcstelennek titulált kaszinóra.

A hatalmas épületet a prominens görög bankár felesége, Eleni Zarifi vette meg, aki aztán az egyháznak adta, ők pedig árvaházat létesítettek benne.

A görög kisebbséghez tartozó mintegy 5800 gyerek kapott itt elhelyezést 1903 és 1964 között, amikor is politikai nyomásra bezárták (ekkortájt Görögország és Törökország élénken küzdött Ciprusért). 1997-ben a török állam elkobozta az ingatlant, de jogi úton visszakerült az ökomenikus egyházhoz.

2018-ban az Europa Nostra és az Európai beruházási Bank a 7 legveszélyeztetettebb kulturális örökségbe sorolta, de egyelőre a felújítás és megőrzés érdekében nem sok lépésre került sor.

Fotó: AP Photo/Helene Franchineau
Fotó: AP Photo/Helene Franchineau