Összeköti a társaságra vágyókat.

A magányosság problémája egyre több embert érint a világon. Napjaink digitalizált, rohanó világában elfogynak az emberi kapcsolatok, a valódi beszélgetések, igazi, megtartó közösségek.

Norvégiában is gondot okoz a jelenség, azonban úgy tűnik, néhány kávézó szeretné megoldani a problémát. Egy pofonegyszerű, mégis nagyszerű módszert dolgoztak ki: a kávéscsészék egy részét az alábbi felirattal látják el: ‘Skravlekopp.’ Ez kb. annyit tesz, hogy ’Dumaláda’ – olyasvalaki, aki imád beszélni, de nem negatív értelemben.

Amikor a kávénkat kérjük, jelezhetjük, hogy ilyen feliratos, zöld bögrében szeretnénk – ez azt jelenti, hogy nyitottak vagyunk egy kis beszélgetésre. Így mindenki számára egyértelmű lesz, hogy bennünket nem gond megszólítani, örülni fogunk a társaságnak. Hamarosan találhatunk is beszélgetőpartnert, egy másik zöld bögre tulajdonosa személyében.

Mindez úgy tűnhet, mintha extra munkával járna egy egyszerű beszélgetés elkezdése, de az igazság az, hogy a legtöbb ember, főként a fiatalok elvesztették a képességüket arra, hogy csak úgy társalogni kezdjenek.

Szükségük van mankókra, segítségre, kezdeti lökésre, vagy ürügyre ahhoz, hogy felvegyék a fonalat. Hiszen itt nem szöveges üzenetet kell küldeni, ki kell lépnünk a komfortzónánkból, hogy megközelítsünk valakit, ráadásul abban sem lehetünk biztosak, hogy ez a valaki beszédbe akar elegyedni.

Talán még sosem volt ekkor szükség visszahozni az emberi beszélgetéseket, egymásra figyeléseket, meghallgatásokat a mindennapjainkba.

Talán ez az ötlet segít abban, hogy néhány ember egy kicsit kevésbé érezze magát magányosnak, hogy alkalmuk legyen egy kávé mellett elbeszélgetni apró-cseprő dolgokról, netán összebarátkozni, tanulni egymástól… Sok minden kezdődhet egy csésze kávéval.