Jótékony szállásfoglalás.

Az Egyesült Királyságban a régi templomok különleges látnivalónak számítanak. Egy új kezdeményezés keretében akár hálóhelyet is találhatunk az ódon épületekben, mégpedig úgy, hogy közben pénzünkkel a megóvásukat támogatjuk.

Mindez a “Champing” nevű kezdeményezésnek köszönhető, amely a jótékonykodás és a kemping szavak egybeolvadásával keletkezett.

Fotó: Champing

A champing azt jelenti, hogy egy templomban foglalunk éjszakára szállást. Az épület akár 12. századi is lehet, minden szükséges minimális felszereltséggel ellátják és a bevételt a karbantartásukra fordítják. Kempingágyakat, tábori melegítőt, lámpákat, illemhelyet, kávé- és teafőzési lehetőséget biztosítanak és megpróbálják megoldani a reggelit is, ha a közelben együttműködő kávézóra, étteremre találnak.

Fotó: Champing

Az egész akkor kezdődött, amikor néhány skót turista egy templomban éjszakázott, majd utána arra gondoltak, hogy talán mások is élveznének egy ilyen különleges élményt. A Nene folyó partján a helyi kenukat bérbeadó céggel összefogva Aldwinlcle-ben egy 12 hálóhelyes, 1400 körül épült templomban kínálnak alvóhelyet.

Fotó: Champing

Most Aldwincle mellett már 19 másik olyan templom van, ahol éjjelre megszállhatunk. Ha igazán különleges élményre vágyunk és egyben támogatnánk is ezen ősi templomok megőrzését, keressük fel például a Old Langho-ban a St. Leonard’s templomot, vagy Langportban az All Saints templomot.