Dalos adatbázis.

Egyedülálló adatbázis került fel a Hungaricana oldalára, térképre került ugyanis a Zenetudományi Intézet hangarchívuma.

Maga a hangarchívum a magyar népzene- és néptánckutatás segédanyagaként jött létre, felölelve az elmúlt évszázad szinte valamennyi népzenei vonatkozású gyűjtését. A gyűjtemény gondozását és gyarapítását 1953-tól az MTA Kodály Zoltán által alapított Népzenekutató Csoportja, 1974-től pedig az egyesített Zenetudományi Intézet mindenkori folklórosztályai vállalták fel. Az 1960-as évek óta az archívum a magyar népzene és néptánc központi gyűjteményévé nőtte ki magát, és európai összehasonlításban is kimagasló jelentőségre tett szert. Mint tudományos gyűjtemény, elsődlegesen a tudományos kutatást és közreadást szolgálja.

Az archívum elképesztő mennyiségű anyagot, mintegy 20.000 órányi hangfelvételt őriz.

Ebből hozzávetőlegesen 14.500 óra az eredeti hanghordozóval együtt tárolt, saját tulajdonú felvétel. A további 5.500 órányit felvétel más gyűjteményekből került át vagy más gyűjtemény felvételeinek itt őrzött másolata. Ez utóbbiak közül a legjelentősebb a Néprajzi Múzeum fonográfhenger gyűjteménye, amelyek zenei anyaga analóg és digitális másolatban is elérhető itt.

Térképes kereső segítségével rákereshetünk születési- vagy lakóhelyünkre, és megnézhetjük az ott gyűjtött felvételeket, egy részüket pedig meg is hallgathatjuk. Elolvashatjuk a rögzítés idejét, sok esetben az adatközlő személyét is. A kereshető rész jelenleg 200.000 adatsort és több mint 10.000 órányi hangfelvételt tartalmaz.

Itt találjuk a térképet és a további információkat: zti.hungaricana.hu